Gå til hovedinnhold

  Kjønnsubalanse: tiltak 2017-2022

  Sigrun Espe bidrar på nynorsk-Wikipedia. Foto: Aleksandar N. Zecevic. Hentet fra Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

  Hvordan jobbet Wikimedia Norge for å motvirke kjønnsubalansen i Wikimedia-prosjektene i disse årene?

  Arctic Art+Feminism: I samarbeid med Art+Feminism skal vi gjennomføre 4 digitale skriveverkstedet for bedre dekning av kvinnelige kunstnere fra nordlige regioner. Prosjektperioden er november 2020-juni 2021. Prosjektet er støttet av Fritt Ord.

  Samarbeid med Nasjonalbiblioteket og OsloMet: Sammen med Nasjonalbiblioteket og OsloMet har vi flere prosjekter under Kvinner i rødt-fanen. Nasjonalbiblioteket sitter på kilder og systematisert data om f.eks. kvinnelige forfattere, fotografer og kunstnere, og vi bidrar til at deres kilder om disse personene brukes på Wikimedia-plattformene, og når et større publikum. 2018-2019 hadde vi også et samarbeidsprosjekt med Nasjonalbiblioteket som dreie seg om synliggjøre arbeidet til kvinnelige forfattere hvis verk har falt i det fri de siste ti årene, det vil si forfattere som døde i 1940-1948.

  På OsloMet har vi gjennom flere år arbeidet godt sammen med bibliotek- og informasjonsvitenskap, og dette samarbeidet har vi siden 2018 utvidet til å også omhandle Kvinner i rødt. Sammen med Nasjonalbiblioteket er vi en av prosjektilbyderne på emnet BIBV3700 Prosjektarbeid, og her kan studentene fordype seg i bruk av Nasjonalbibliotekets kilder til å formidle kvinners historie på Wikipedia og dets søsterprosjekter.

  WikiGap 2021 i Oslo med den svenske ambassaden

  WikiGap er tema for månedens konkurranse i mars 2021. Les mer om konkurransen her.

  Rødlenke-prosjektet som månedens konkurranse, november 2020

  Skrivekonkurranse på Wikipedia 2020, Biografier: Månedens konkurranse i mars 2020 la til rette for at biografier om kvinner kunne bli skrevet. Totalt 426 nye artikler ble opprettet.

  Museumsnettverk for kvinnehistorie 2020-samling: Wikimedia Norge holdt kurs på Museumsnettverk for kvinnehistorie sin 2020-samling med tema Synlighet. «Tema for årets samling er synlighet. Hvordan kan vi minske den skjeve kjønnsrepresentasjonen i våre samlinger, utstillinger og i annen formidling? Hva kan vi gjøre for å øke synligheten til kvinnehistorien? Denne gang satser vi på konkrete resultater, så vel som bevisstgjørende innsikter. Vi starter samlingen med et skrivekurs ved Wikimedia, hvor målsettingen er å få opp antallet wiki-artikler om kvinner, …»

  Skrivekonkurranse på Wikipedia 2019: Kvinner i Rødt / Rødlenke-prosjektet var månedens konkurranse for september 2019. Kvinner i rødt (Women in Red) er et internasjonalt wikiprosjekt på 16 forskjellige språkversjoner av Wikipedia med mål om flere gode biografier om kvinner. Tittelen spiller på de røde lenkene på Wikipedia, der lenker til artikler som mangler vises i rødt, mens lenker til artikler som eksisterer vises i blått. De røde lenkene til kvinnebiografier vil vi skrive blå som del av Rødlenke-prosjektet og denne konkurransen.

  Girl Geek Dinner Oslo-event 2019: 12. juni 2019 var Wikimedia Norge var invitert til å snakke på Girl Geek Dinners Oslos samling med tittelen: How to overcome gender biased data and technology. Arrangementet ble holdt på Googles lokaler på Aker brygge, og var fulltegnet med 70 deltakere. Åsa var en av fem innledere, og holdt et innlegg om kjønnsbalanse på Wikipedia, og om hvordan vi kan jobbe for å endre det. Forskningsminister Iselin Nybø var tilstede og snakket om utfordringene med underrepresentasjon av kvinner innen data og teknologi.

  WikiGap Tromsø 2019: Wikimedia Norge, Sveriges ambassade og Hålogaland Teater ladet opp til 8. mars med en temakveld om kvinner i kunst og kultur den 7. mars 2019 kl. 17.30-20.00. En halv milliard mennesker bruker Wikipedia hver måned, men bare 1 av 10 som skriver artikler er kvinne og kun hver fjerde biografi på Wikipedia handler om kvinner. Innholdet på Wikipedia farger vår kunnskap om verden, og der, som bak og på scenene i kulturlivet, er kvinner underrepresentert. Det vil vi forandre.

  Torsdag 7. mars inviterte vi til 8. mars-vorspiel og skrivedugnad på Hålogaland Teater i Tromsø. Sammen med en rekke gjester belyste vi underrepresentasjon av kvinner i kultursektoren. Vi inviterte til nye bekjentskap, kloke innspill fra kvinner som jobber med tema, noe godt å spise og drikke på vorspielet, i tillegg til et skriveverksted hvor du kunne lære å redigere Wikipedia-artikler.

  Skrivekonkurranse på Wikipedia 2018: Kvinner i Rødt / Rødlenke-prosjektet var ukens konkurranse for uke 47-48 i 2018. Kvinner i rødt er et internasjonalt wikiprosjekt på 16 forskjellige språkversjoner av Wikipedia med mål om flere gode biografier om kvinner. Tittelen spiller på de røde lenkene på Wikipedia, der lenker til artikler som mangler vises i rødt, mens lenker til artikler som eksisterer vises i blått. De røde lenkene til kvinnebiografier vil vi skrive blå som del av Rødlenke-prosjektet og denne konkurransen.

  Edit-a-thon: Wikipedia, kvinner og fred: Kvinner i fredsarbeid 2018: Du har sikkert hørt om Nelson Mandela, Martin Luther King eller Alfred Nobel. Men har du hørt om Jane Addams, Leymah Gbowee eller Bertha von Suttner? Bare 17 av 104 mottakere av Nobels fredspris er kvinner. På Wikipedia er kun 1 av 10 bidragsytere kvinner og bare hver 4. biografi handler om en kvinne.

  På FN-dagen, onsdag 24. oktober, inviterte vi, den svenske ambassaden og Nobels Fredssenter til skriveverksted på Nobels Fredssenter. Her snakket vi både om kvinners rolle i fredsarbeid, og skrev og redigerte biografier om kvinner i fredsarbeid på Wikipedia. Tid: 24. oktober 2018. Sted: Nobels Fredssenter.

  Forskningsdagene: Hvordan synliggjøre kvinner i kunst og kultur? 2018: Under årets utgave av Forskningsdagene tok vi ta tak i hva vi kan gjøre for at kvinners bidrag i kunst og kultur skal få like stor plass i offentligheten som menns bidrag. Vi inviterte organisasjoner og personer som har jobbet med tema til å fortelle om hvorfor det er viktig å ta tak i dette arbeidet, til å dele de gode metodene og og ikke minst inspirere til handling.

  I panelet satt Hilde Blix, musikkforsker ved Universitetet i Tromsø og medlem av Forskningsrådets BALANSE-prosjekt, Maria Fosheim Lund, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket som har jobbet med portalen Nordic Women in Film og Guro Kleveland, styreleder for Balansekunst. Samtalen ble ledet av Jorid Martinsen, Wikimedia Norge. Tid: 26. september 2018. Sted: Kulturhuset. Strømming av arrangementet

  WikiGap Oslo 2018: Wikimedia Norge, SAIH Norway og Sveriges ambassade i Oslo var med på den internasjonale 8. mars-kampanjen WikiGap. Tema for skriveverkstedet var kvinner i freds- og menneskerettighetsarbeid. Arrangementet var åpent for alle, men vi inviterte spesielt inn kvinner som er involvert i organisasjoner, institusjoner og andre grupper som jobbet med tema. Tid: Torsdag 8. mars 2018, 08.00-12.00. Sted: Sveriges ambassade i Norge, residensen, Inkognitogata 27 Dashboard for arrangementet finnes her.

  Ukens konkurranse om armenske kvinner 2018: Armenske kvinner var ukens konkurranse for uke 10–11 2018. Konkurransen var et samarbeid mellom Wikimedia Armenia og Wikimedia Norge. Konkurransen ble avholdt i forbindelse med 8.mars, og var en videreføring av lignende konkurranse i 2016. Samtidig som vi på bokmål, nynorsk og nordsamisk ønsket å få flere biografier om armenske kvinner, jobbet de på armensk Wikipedia med å få inn flere artikler om norske kvinner. Resultatet av konkurransen finner dere her.

  Wikimedia Diversity Conference, Stockholm, 2017: Dette er en internasjonal konferanse som tar sikte på å samle en mangfoldig gruppe frivillige, ansatte og folk knyttet til bevegelsen for å diskutere mangfold i Wikimediauniverset. Konferansen finner sted i Stockholm, Sverige, mer info på denne siden.

  Wiki-LAN i Tromsø 2017: Det betraktes i dag som et stort demokratisk problem at det er så få kvinner som skriver Wikiartikler, og at så få kvinner blir skrevet om. Bare 10–15% av artiklene på Wikipedia er skrevet av kvinner, og like få er skrevet om kvinner. Dette har også betydning for verdenssamfunnets kunnskapsdannelse og definisjonsmakt. Wikipedia er nemlig et av verdens mest leste nettsteder. 

  For å bidra til å balansere Wikipedia arrangerer Det kunstfaglige fakultet ved UiT – Norges arktiske universitet en skrivedag for nye Wikipediaforfattere som er interesserte i å skrive fram kvinner, eller å bli en av Wikisamfunnets skribenter. Vi på Kunstfak er spesielt opptatt av kvinnelige kunstnere, og også å få skrevet fram nordnorske kvinner. Både menn og kvinner kan delta, og vi tar gjerne imot forfattere som har skrevet en stund også. Det vil bli foredrag, underholdning og veiledning. Vi kjører BYOC-stil (Bring Your Own Computer), og du kan bruke dagen til å sitte å skrive og utforske sammen med andre interesserte under kyndig veiledning fra mer garvede. 

  Sted: Musikkonservatoriet i Tromsø, Aulaen, Krognesvegen 33. Tid: Lørdag 16. September klokka 10.00–22.00. Facebook-arrangement

  Forskningsdagene: Å skrive kvinner inn i historien+ 2017: Historien er skrevet av og om menn, samtidig som kvinners historie blir glemt og oversett. Hva har vi mistet når kvinneliv ikke er en del av den felles fortellingen, og hva kan vi gjøre i dag for å skrive kvinnene inn i historien igjen? Sammen med Nasjonalbiblioteket og kunstner og kurator Merete Røstad inviterer Wikimedia Norge til samtale med dette som tema. Streaming av arrangementet

  Kategori: Kjønnsubalanse