Gå til hovedinnhold

  Nær 700 nye kvinnebiografier

  Skriving av kvinnebiografier på Nasjonalmuseet den 8. mars. Foto: Monica Ferreira Ask, CC BY-SA 4.0.

  Årets Kvinner i rødt-kampanje: Astronauter, kunstnere, politikere og et spenn av andre livsverk – nå kan du lese om dem på Wikipedia. Litt av en innsats!

  Kvinner i rødt er et internasjonalt wikiprosjekt, med mål om å få flere gode biografier om kvinner på Wikipedia. Tittelen spiller på at røde lenker på Wikipedia går til temaer vi ikke har artikkel om ennå, mens lenker til artikler som eksisterer, vises i blått. De røde lenkene til kvinnebiografier vil vi «skrive blå».

  Skrivekonkurransen – på høygir i hele mars

  Det var 29 bidragsytere som deltok i årets skrivekonkurranse, og de oversatte eller skrev hele 672 kvinnebiografier på nynorsk, bokmål eller enaresamisk. Dette er på nivå med fjorårets 665 artikler. Under Kvinner i rødt teller alle bidrag til kvinnebiografier som opprettes i løpet av konkurransen. Bidragsyterne 90sveped, Refleksnes og Cavernia vant gavekort hos Ark, men alle konkurransedeltagerne fortjener honnør for innsatsen. Korte artikler eller komplette biografier, korrekturlesing eller tilføyelse av referanser. Alt bidrar til å utjevne kjønnsubalansen på Wikipedia.

  Hvilke kvinners liv og virke valgte de frivillige å fordype seg i? Spennet var stort, men det var mange artikler om kvinnelige ledere. Fra en fagforeningsleder, til en sametingspolitiker og dronningen av en øy i Komorene!

  Skriveverksteder og kurs

  Et knippe av deltagerne på skriveverksted hos Nasjonalmuseet 8. mars 2024. Foto: Monica Ferreira Ask, CC BY-SA 4.0.

  På kvinnedagen var Wikimedia Norge invitert til Nasjonalmuseet for å holde skriveverksted. Ivrige deltagere fra kunsthistorie ved Universitetet i Oslo (UiO) og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo lærte seg å bruke Wikipedia. Sammen med museets kuratorer skrev de ni kvinnebiografier om kunstnere, designere og arkitekter som er representert i Nasjonalmuseets samling.

  Fornøyde wikipedianere under Kvinner i rødt på Deichman Bjørvika 9. mars 2024. Foto: Monica Ferreira Ask, CC BY-SA 4.0.

  Som del av årets Kvinner i rødt var det også skriveverksted på Deichman Bjørvika i Oslo og skrivekurs for kvinner i Sogndal.

  Milepæl på bokmåls-Wikipedia

  I mars kom vi over 25 % kvinneandel for biografier på bokmåls-Wikipedia, og det viser at kvinnefokuset og kampanjen virker! Frivillige gjør en uvurderlig innsats for å sikre kunnskapsmangfold og kjønnsbalanse.

  Kategori: Innlegg forside, Kjønnsubalanse, Kvinner i rødt, Nyheter, Styrket kvinneandel på Wikipedia