Gå til hovedinnhold

    Vinnerbildene i Kulturarv 2024

    Vinnerbildene i Kulturarv 2024.

    Er du spent på hvem som vant? Se de flotte bildene og les om fotografene.

    Kulturarv 2024 har to kategorier, Kulturminner og Levende kulturarv, og pallplassene i hver kategori premieres med gavekort. I tillegg er det gavekort til publikumsfavoritten som er kåret på Facebook. Ti bilder fra kategorien Kulturminner har gått videre til den internasjonale finalen i Wiki Loves Monuments, som er verdens største fotokonkurranse.

    Kategori Kulturminner

    1. plass

    Foto: Gilad Topaz, CC BY-SA 4.0. Se bildet på Wikimedia Commons.

    Dronebildet viser fiskeværet Henningsvær, som brer seg utover Heimøya og Hellandsøya. Dette er et fredet kulturmiljø med en rekke kulturminner, og i bakgrunnen ruver fjellene på Austvågøya.

    Gilad Topaz. Foto: Privat.

    Gilad Topaz, som har vunnet fotokonkurranser i en rekke land, var i Lofoten i februar 2024 på en gruppereise for fotografer. De var heldige, for det kom nysnø hver dag, slik at det dramatiske landskapet fikk rene flater. Gilad tar ofte dronebilder som viser hvordan bygninger og store naturformasjoner preger landskapet. Han er opptatt av samspillet mellom det menneskeskapte og naturen. To andre av hans bilder fra turen går også videre til den internasjonale finalen i Wiki Loves Monuments: Et motiv fra Heimsundet i Henningsvær og et bilde som viser Buksnes kirke.


    2. plass

    Foto: Marianne Sunde Hestetun, CC BY-SA 4.0. Se bildet på Wikimedia Commons.

    Bygda Undredal ligger ved Aurlandsfjorden og inngår i verdensarvområdet Vestnorsk fjordlandskap. Bildet er tatt like ved Undredal stavkirke og viser hvordan kulturlandskapet og bebyggelsen er kilt inn mellom de høye fjellsidene og fjorden.

    3. plass

    Foto: Marianne Sunde Hestetun, CC BY-SA 4.0. Se bildet på Wikimedia Commons.

    Fotografen bor på Kvitsøy, som er landets minste kommune målt i areal, og fyret er landemerket fremfor noe. Bildet er tatt fra en liten høyde, og bak fyret er det åpent hav frem til Karmøy.

    Marianne Sunde Hestetun.
    Foto: Privat

    Bildene på 2. og 3. plass er tatt av Marianne Sunde Hestetun, og hun forteller at det alltid er lyset som avgjør om man får det rette bildet. Hun har forbindelser både til Sogn og Rogaland, hvor bildene er tatt, og forteller om to dager hvor været og lyset klaffet.

    Også bildet hennes av Undredal stavkirke vil gå videre til den internasjonale finalen i Wiki Loves Monuments.


    Kategori Levende kulturarv

    1. plass

    Foto: Siv Bente Ulvestad, CC BY-SA 4.0. Se bildet på Wikimedia Commons.

    17. mai-feiringen i Grimstad gikk sin gang, tross pøsende regnvær. Fotografen forteller at de tapre korpsmusikantene som hadde instrumenter hvor åpningen vendte oppover, hadde det strevsomt. Russebussen viser hvordan gamle og nyere tradisjoner møtes under folkefesten.

    Siv Bente Ulvestad. Foto: Privat.

    Siv Bente Ulvestad har vunnet fotokonkurranser i inn- og utland, og hun leverer bilder til norske nyhetsmedier. Hun vokste opp på Sunnmøre med en far som var fisker, og er bosatt på Sørlandet, så dragningen mot sjøen går ofte igjen i bildene hennes. Som pensjonist startet hun eget firma, og før og etter arbeidsdagen går hun alltid ut på fototur.

    Siv Bente har tatt 1. og 3.-plass i kategorien for levende kulturarv, og bildet hennes av Lepsøyrevet fyr, som er i kategorien for kulturminner, går videre til den internasjonale finalen i Wiki Loves Monuments.


    2. plass

    Foto: Morten Lauveng, CC BY-SA 4.0. Se bildet på Wikimedia Commons.

    Bildet av storurmaker Erik Magnus Mørk i klokketårnet på Uranienborg kirke inngår i en serie av bilder tatt på oppdrag for Norges Husflidslag. Fotografen har sørget for bildedokumentasjon av en sjelden håndverkstradisjon. Han forteller om krevende arbeidsforhold og vaklevorne trapper i det mørke klokketårnet. Bildet ble tatt like før jul i 2023, og et solglimt gjennom den store urskiven sørget for spill i bildet.

    Morten Lauveng. Foto: Privat.

    Fotograf Morten Lauveng har utmerket seg med sterke portrettbilder og fotodokumentarer, både for mediehus og i sine egne prosjekter. Et av de andre bildene hans fra klokketårnet i Uranienborg kirke går videre til den internasjonale finalen i Wiki Loves Monuments.


    3. plass

    Foto: Siv Bente Ulvestad, CC BY-SA 4.0. Se bildet på Wikimedia Commons.

    Å lage vafler er levende kulturarv i Norge. Rømmevaffelen på bildet er laget av innvandrere som får arbeidstrening i en kommunal kantine i Grimstad. Fotografen har pyntet med syrinblomster fra en busk som hennes mor flyttet fra Sunnmøre til Sørlandet for 40 år siden. Motivet i det flotte illustrasjonsbildet er et resultat av migrasjon og tradisjon.


    Publikumsfavoritt

    Kl. 09:00 den 2. desember hadde det kommet inn over 900 stemmer på Facebook, og vinneren ble Marianne Sunde Hestetuns bilde av Kvitsøy fyr, som fikk hele 216 stemmer. Bildet var også blant juryens favoritter og ble premiert med tredjeplass i kategorien for kulturminner.

    Foto: Marianne Sunde Hestetun, CC BY-SA 4.0. Se bildet på Wikimedia Commons.

    Gratulerer til alle vinnerne! Juryen takker for alle innsendte bilder i årets konkurranse, som bidrar til å dokumentere kulturarven vår på Wikipedia. Se bildene her:

    Kategori: Foto, Innlegg forside, Nyheter, Wiki Loves Monuments