Gå til hovedinnhold

  Fotorapport fra sentralbanksjefens årstale 2014

  Kjetil Ree rapporterer om hvordan han tar bilder til Wikipedia.

  Kjetil Ree rapporterer om hvordan han tar bilder for Wikipedia.

  Hvert år i februar holder sentralbanksjefen en tale til medlemmene av Norges Banks representantskap og andre utvalgte gjester. Denne talen får stor oppmerksomhet i media, i de politiske miljøene og i finans- og økonomikretser. På gjestelisten er store deler av regjeringen og størstedelen av næringslivstoppene i Norge.

  Nettleksikonet Wikipedia trenger alltid flere gode bilder til å illustrere artikler om norske samfunnstopper. Som med det tekstlige innholdet er det i all hovedsak frivillige bidragsytere som står for bildetilfanget, og arrangementer som sentralbanksjefens årstale er en glimrende mulighet til å illustrere mange Wikipedia-artikler på en effektiv måte. I denne bloggposten beskriver jeg hvordan jeg arbeider når jeg drar på slike arrangementer for å ta bilder.

  Forberedelser

  Det er alltid viktig å forberede seg godt når man skal ut og ta bilder. Første steg er å skaffe akkreditering til arrangementet man skal dra på, for hvis man bare møter opp i døra er det gode muligheter for at man blir avvist.

  Ofte vil det fungere å sende en epost til presseansvarlig ved arrangementet man vil dra på der man introduserer seg som frivillig bidragsyter til nettleksikonet Wikipedia, og spør om man kan komme og ta bilder. For noen arrangementer – spesielt de der det er stor pågang fra pressen – bør man imidlertid prøve å gjøre det litt mer «offisielt», og her er det veldig greit å få hjelp av de ansatte i Wikimedia Norge (WMNO). Til arrangementet ved Norges Bank fikk jeg hjelp av Astrid i WMNO til å ta skaffe akkreditering, noe som var veldig praktisk. Medlemmer i Wikimedia Norge og bidragsytere til Wikipedia kan gjerne ta kontakt med de ansatte dersom man trenger hjelp med slike ting.

  Det er også viktig å ha godt utstyr på slike arrangementer. Selv hadde jeg med et Canon 7D som hovedkamera, og et Fujifilm X100 som sekundærkamera. Grunnen til at jeg har med et sekundærkamera er at jeg kan bruke forskjellig optikk på de to, hos Norges Bank brukte jeg et 70-200 mm teleobjektiv på 7Den, noe som fungerer bra til å ta nærbilder av gjestene med. Dette vil imidlertid være ubrukelig til oversiktsbilder, så der er 23 mm-objektivet på X100en greit å ha.

  Arrangementet

  Presseansvarlig hos Norge Bank hadde sagt at dørene åpnet klokken 17:30, og jeg var på plass 15 minutter før. Etter å ha registrert meg som fotograf tok jeg en tur rundt i lokalet for å finne ut hvor det var best å stå. Jeg fant vel fort ut at stedet der alle de andre akkrediterte fotografene stod sannsynligvis var det beste, så jeg stilte meg like ved.

  Sentralbanksjefens tale skulle begynne klokken 18:00. Klokken 17:45 var det knapt nok kommet noen, og man stod der og tvinnet tommeltotter. Den neste timinuttersperiode var det imidlertid fullt kjør, der det kom tett i tett med folk jeg ville ta bilde av. Når det går forbi fem stykker man vil ta bilde av samtidig og man skjønner at det bare blir tid til å ta av én må man gjøre noen raske vurderinger – bør jeg prioritere Stoltenberg eller Gahr Støre? Her blir det ofte litt tilfeldigheter, men man må nesten bare bruke sunn fornuft.

  Finansminister Siv Jensen blir intervjuet av en E24.no-journalist.

  Finansminister Siv Jensen blir intervjuet av en E24.no-journalist. Intervjusituasjoner er ofte en fin anledning til å henge seg på og ta mange bilder, slik som dette.

  De mest kjente gjestene ved slike arrangementer blir ofte stoppet av journalister og TV-team. Slike intervju-situasjoner er ofte en fin anledning til å henge seg på og ta mange bilder. Ofte er det stor trengsel rundt intervjuobjektet, men man kommer vanligvis til mange gode muligheter i løpet av det minuttet eller to intervjuet varer.

  Da sentralbanksjefen begynte å tale klokken 18:00 bestemte jeg meg for at nok var nok. Jeg visste det kom til å bli gode fotomuligheter også etter talen, men batteriene på blitzen min var i ferd med å gå tomme. Man bør alltid ha med seg ekstrabatterier til slike arrangementer, men det hadde jeg altså glemt denne gangen. En irriterende nybegynnerfeil, men kvelden hadde nå i alle fall ikke blitt helt bortkastet.

  Etterarbeid og opplasting

  Det å etterbehandle bildene er ofte like mye arbeid som å dra ut i felten og fotografere. Jeg tok omtrent 200 bilder i løpet av halvtimen hos Norges Bank, noe som erfaringsmessig gir et tyvetalls akseptable bilder man kan bruke på Wikipedia.

  Jeg etterbehandler vanligvis bildene i Apples Aperture. Først importerte jeg alle 200 bildene inn i programmet, og gjorde så en grovsortering av kvaliteten. Her ble ca. halvparten kastet. Så så jeg nøyere på resten, og valgte ut det beste av hver person. Deretter justerer jeg farger, beskjærer, legger inn metadata og så videre, før jeg eksporterer fra raw til .JPG.

  Noe som var litt spesielt med bildene fra Norges Bank var at jeg bestemte meg for også å bruke noen av de jeg opprinnelig forkastet. Et eksempel på dette var bildet av Trygve Hegnar, som dessverre var uskarpt. Vanligvis ville jeg ikke ha vært fornøyd nok med dette til å bruke det i Wikipedia, men siden vi ikke hadde noe bilde av Hegnar fra før bestemte jeg meg likevel for å legge det inn. Et dårlig bilde er nå engang vanligvis bedre enn intet bilde.

  Alle bilder som skal brukes i Wikipedia lastes opp til billeddatabasen Wikimedia Commons. Commons har blitt mye bedre på brukervennlighet de siste par årene, men bulk-opplasting av store mengder bilder er fortsatt noe som web-grensesnittet ikke er spesielt godt til. Heldigvis finnes det flere tredjepartsverktøy som kan benyttes til dette, og selv bruker jeg Java-programmet Commonist.

  Java-programmet Commonist er et godt alternativ når man skal laste opp mange bilder samtidig.

  Java-programmet Commonist er et godt alternativ når man skal laste opp mange bilder samtidig.

  Med Commonist kan jeg legge inn metadata (slik som lisensinformasjon, opplysninger om fotografen, kategorier, dato, osv.) én gang, og enkelt legge inn opplysningene på alle bildebeskrivelsessidene samtidig. Dette sparer meg for masse opplastingsarbeid.

  Det ble totalt lastet opp 26 bilder til Commons-kategorien «Norges Bank annual address 2014». Antallet var kanskje noe skuffende isolert sett, men mange av bildene var fine, så det var alt i alt fornuftig bruk av tiden min.

  Et problem jeg hadde var at jeg ikke kjente igjen flere av de jeg tok bilde av, selv om jeg er temmelig sikker på at Wikipedia har eller bør ha artikkel om dem. Det jeg gjør i slike tilfeller er å poste lenker til bildene på Torget på bokmåls-Wikipedia, der jeg spør andre bidragsytere om hjelp. Etter to dager har jeg fått hjelp til å identifisere fem av de syv jeg ikke kjente igjen, og jeg regner med at også de to siste kommer på plass snart.

  Har du også erfaringer som fotograf ved slike arrangementer? Del dem gjerne i kommentarfeltet under!

  Kategori: Blogg, Nyheter, Ukategorisert, Wikipedia
  Stikkord: , ,

  Skriv en kommentar