Gå til hovedinnhold

    Gresset er grønnere i allmenningen! Wikimedia Commons-verksted 14. april på Nasjonalbiblioteket

     

    Commons-logo-en

    Skrevet av Lars Jynge Alvik, Nasjonalbiblioteket, Håkon M. Bjerkan, Riksantikvaren og Astrid Carlsen, Wikimedia Norge

    For å dele data og informasjon fritt er det viktig å ha gode arenaer som gjør dette mulig. Et viktig initiativ her er Wikimedia Commons, en digital allmenning som inneholder over 20 millioner bilder til fri bruk. Mange forbinder Commons med Wikipedia, men bildene som er lastet opp til Commons er til fri bruk for alle. En god grunn til at flere burde benytte Commons som arena for deling!

    Wikimedia Commons ble etablert i 2004, og hovedmålene er å være en database som gjør det enkelt å bruke frie bilder og andre medier på Wikipedia, og å være en åpen arena for deling og gjenbruk. Commons har i dag over 4,5 millioner registrerte brukere. Alle bilder som brukes på Wikipedia må lastes opp til Commons først. Bildene er merket med lisenser (Creative Commons-lisenser, merket Public Domain eller lignende), og informasjon om hvordan bildet kan brukes og krediteres er forklart under hvert bilde.

    Commons-verksted!
    Forvalter din institusjon en fotosamling som kan deles fritt? Den 24. mars inviterer Nasjonalbiblioteket, Riksantikvaren og Wikimedia Norge til et Commons-verksted hos Nasjonalbiblioteket. Målet med samlingen er å dele erfaringer og jobbe praktisk med masseopplasting av bilder til Commons, og diskutere strategier rundt dette med å gjøre fotosamlinger tilgjengelige på Commons. Interessert? Meld deg på her!

    Program
    09.30: Kaffe
    10.00: Velkommen og kort presentasjon
    10.30: Gjennomgang av tekniske løsninger og verktøy for masseopplasting
    11.30: Lunsj
    12.15: Praktisk jobbing med egne datasett
    15.00: Diskusjon rundt metadata, policy og strategier
    15.30: Avslutning og vel hjem

    Masseopplasting til Commons
    Alle kan laste opp bilder til Commons, men når det blir snakk om større bildesamlinger og -arkiver dukker det gjerne opp en del spørsmål og utfordringer. Hva kan man laste opp, hvordan gjøres det enklest og best, og er det noen som kan hjelpe eller gi råd? Det er heldigvis en del institusjoner som har gjort seg noen erfaringer med dette. For hva har for eksempel Riksantikvaren, Nasjonalbiblioteket, Livrustkammaren, Det Kongelige Bibliotek, Rijksmuseum Amsterdam og Deutsches Bundesarchiv til felles? Jo, de har lastet opp tusenvis av bilder til Commons til fri bruk.

    Commons_Growth

    Statistikk over opplastinger. Michael F. Schönitzer [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0), Wikimedia Commons

    Bli inspirert – se samlinger som er lastet opp til Wikimedia Commons:

    Riksantikvaren

    Nasjonalbiblioteket

    Livrustkammaren

    Det Kongelige Bibliotek

    Rijksmuseum Amsterdam

    Deutsches Bundesarchiv 

     

     

     

     

     

     

    Kategori: Blogg, Commons, Foto, Nyheter, Ukategorisert, Wikimedia Norge, Wikipedia
    Stikkord: , , ,

    Skriv en kommentar