Gå til hovedinnhold

Wiki Loves Monuments Norge 2016 – vinnere og juryens begrunnelse

Skrevet av Ingri Østerholt (jurymedlem)  fra Preus museum,  Vemund Olstad (jurymedlem) fra Riksantikvaren og  Tore Sætre (sekretær for juryen) fra Wikimedia Norge.

Vinner av beste bilde er Jøvik handelssted, brygge, tatt av Siri Uldal. Bildet viser restene etter en brygge ved Jøvik Handelssted i Troms fylke.

Jøvik handelssted brygge

Jøvik handelssted brygge. Siri Uldal, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Juryens vurdering er at bildet er nydelig komponert og har fantastiske farger. Det fenger umiddelbart og har en trollsk og drømmende stemning (dreamlike quality). Skarven som har overtatt brygga gir liv til bildet.

Det er en flott illustrasjon på et kulturminne i forfall. Det er et monument som har mistet sin opprinnelige betydning og nærmest blitt en skulptur – og utsiktspost for fuglelivet.

Største innsats

Juryen gir i år prisen for beste innsats til Erlend Bjørtved. Bjørtvedt har bidratt med over 250 bilder til Wikimedia Loves Monuments 2016. Utvalget av bilder viser en stor bredde og variasjon, både når det gjelder type kulturminner og geografisk spredning.

Fåbro hovedgård og Granfossen

Lower Lysakerelva river - Granfossen waterfall and old Fåbro manor. Oslo.

Lysakerelva – Granfossen og Fåbro hovedgård i  Oslo. Bjoertvedt, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rundemannen

The radio Tower from 1912, ominating the "Rundemannen" mountin top (Bergen, Norway). The Tower is a listed Heritage site, and it also belongs to the Telenor Heritage Sites (Telenors verneplan).By Bjoertvedt (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Radiotårnet bygget i 1912 på Rundemannen i Bergen. Bjoertvedt, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Juryens spesialpris

Etter nøye vurdering har juryen kommet frem til at vi i år ønsker å dele prisen mellom to bilder – begge tatt av samme fotograf, Siri Uldal. Bakgrunnen for at vi deler prisen er at begge bildene, hver for seg, utmerker seg som kandidater til prisen «årets bilde» – og at de begge på en fortreffelig måte illustrerer forskjellige sider av et større kulturminne: taubaneanleggene på Svalbard.

Det første bildet viser taubanesentralen i Longyearbyen, som er et sentralt teknisk-industrielt minne og et bygg med stor symbolverdi for innbyggerne i området.

Taubaneanlegget Adventdalen til Skjæringa

Taubaneanlegget Adventdalen til Skjæringa. Siri Uldal, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons


Det andre bildet viser en av bukkene til et av taubaneanleggene. Disse bukkene er typiske for området rundt Longyearbyen og det finnes over hundre av dem spredt rundt i landskapet. 

Den nye stortingsmeldingen for Svalbard setter fokus på å tilrettelegge for turisme. Vi mener at disse bildene, sammen, på en enestående måte formidler historien om gruvedriften på Svalbard, og kan bidra i formidlingsarbeidet til å fremme Svalbard som turistmål.

taubanelinje_2b_-_158986_02

Taubanelinje. Siri Uldal, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

De 10 bidragene fra Norge til den internasjonale delen av Wiki Loves Monuments kan du se her.

Takk til alle som sendte inn bilder til Wiki Loves Monuments 2016!

Kategori: Blogg, Foto, Riksantikvaren, Ukategorisert, Uncategorized, Wiki Loves Monuments
Stikkord: , , ,

Skriv en kommentar