Gå til hovedinnhold

  Årets wikipedianer: språkforsker fra Tromsø

  Trond Trosterud på årsmøte i Wikimedia Norge. Foto: Elisabeth Carrera, 2023. CC BY-SA 4.0.

  Wikipedia er verdens største kunnskapsressurs, og oppslagsverket finnes i over 300 språkversjoner. Trond Trosterud er sentral for de tre norske Wikipediaene, og i dag ble han hedret med den nasjonale bevegelsens ærespris. Gratulerer!

  I det daglige arbeider Trond Trosterud ved Giellatekno, som er Universitetet i Tromsøs forskningsgruppe for samisk språkteknologi. På fritiden er han en av landets mest aktive bidragsytere på Wikipedia, og siden 2005 har han skrevet artikler på de tre norske versjonene: bokmål, nynorsk og nordsamisk. «Trond Trosterud har beriket oppslagsverket med et stort antall artikler om språk, særlig uralske språk», sier Marie Nicolaisen. Hun er styreleder i Wikimedia Norge, som er den nasjonale foreningen som deler ut prisen.
  – Han har også jobbet mye med kvalitetssikring og strukturering av stoff, og i disse dager er han i gang med å korrekturlese samtlige artikler på nordsamisk Wikipedia.

  Unik bredde og arbeidsevne

  Trond Trosterud er også en viktig ressurs i internasjonalt arbeid. Opp gjennom årene har han gjort store eller små redigeringer på 60 av Wikimedia-bevegelsens wikier. En wiki er et nettsted hvor brukerne lager innholdet gjennom samskriving.

  Styreleder Marie Nicolaisen delte ut prisen Årets wikipedianer. Foto: Elisabeth Carrera, 2023. CC BY-SA 4.0.

  – Trond er en sjenerøs samarbeidspartner som spiller andre gode. Nå deltar han i et prosjekt som skal gjøre det enklere å redigere Wikipedia på verdens minoritetsspråk. Hans kompetanse på språkteknologi vil bidra til at folk som ikke har tilgang til pc, kan få sitt eget språks alfabet på mobil-tastaturet når de skriver på Wikipedia, forteller Nicolaisen.

  Viktig foreningsarbeid

  Wikimedia Norge har som formål å støtte opp om det frivillige arbeidet på Wikipedia og de andre Wikimedia-prosjektene. Trond Trosterud ble valgt som styremedlem da foreningen ble stiftet i 2007, og med unntak av ett års pause, har han hatt dette vervet helt frem til nå.

  – Det er en glede for styret å tildele Trond prisen som Årets wikipedianer i 2022. Han er en uvurderlig ressurs for kunnskapsformidlingen på Wikipedia og for alle de frivillige som på ulikt vis bidrar til oppslagsverket, avslutter Nicolaisen.

  Årets wikipedianer ble kåret under Wikimedia Norges årsmøte på Deichman Bjørvika i Oslo. Foto: Åshild Telle, CC BY-SA 4.0.

  Se tidligere års vinnere

  Kategori: Årets wikipedianer, Innlegg forside, Nyheter