Gå til hovedinnhold

  9. august: FNs urfolksdag

  Den 9.august markerer FN den internasjonale urfolksdagen. I år er det spesielt fokus på kvinnenes rolle i bevaring og overføring av kunnskap og tradisjoner. Tidligere sametingspresident Aili Keskitalo skal holde et innlegg i FN denne dagen. Hun er ekspert på urfolksspråk, og er opptatt av morsmålets rolle som en bærer av kunnskap, kultur og tilhørighet.

  Språkene våre er som sener, de binder til forfedrene våre og til historien vår. De kan ryke, men de kan repareres, med omsorg, med kjærlighet og med hardt arbeid.

  Aili Keskitalo, til FN i anledning urfolkets dag 2022

  At det går å snu utviklingen av et språk har vi et godt eksempel på fra Enare. Enaresamisk var sett på som utdøende, og i 1986 var det ingen barn som hadde enaresamisk som morsmål. Enaresamisk forening tok tak, og gjennom hardt og målrettet arbeid har de klart å snu trenden. Antall språkbrukere har gått opp, enaresamisk brukes som undervisningsspråk. I 2020 lanserte de Wikipedia på eget språk, som et ledd i dette arbeidet.

  Barn og unge i fokus

  Lagene i atmosfæren, Hentet fra Wikimedia Commons.

  Wikipedia på enaresamisk har et spesifikt mål: å gjøre kunnskap tilgjengelig på internett på enaresamisk. Målgruppen en primært barn og unge. På Wikipedia kan man både tilegne seg kunnskap ved å lese, men også øve seg på å formidle kunnskap ved å skrive. De siste somrene har 2-4 ungdommer blitt ansatt til å skrive artikler på enaresamisk. I tilegg har de prosjekter gjennom året med både elever og studenter. Nå har også lærere begynt å ønske seg artikler, sånn at de kan legge til rette for at Wikipedia er klar når elevene trenger den.

  Fokuset på barn og ungdom, og med mål om at Wikipedia er et verktøy for at barna skal bruke språket digitalt, har ført til artikler om viktige personligheter for enaresamisk språk som Issakki Mattus, artikler om det lokale dyrelivet som disse om jerv og mår og eksempelet til venstre som viser atmosfæriske lag med enaresamiske navn og skrivemåte.

  På de snart to årene Wikipedia på enaresamisk har eksistert har det blitt skrevet 4500 artikler og den har mellom 7000 og 14000 besøk månedlig. Å bygge en Wikipedia på et nytt språk er et møysommelig arbeid. Med kun 450 språkbrukere, så er dette tall som legges merke til i det internasjonal Wiki-miljøet også.

  Mye av arbeidet som er gjort og kompetansen som er skapt i det enaresamiske miljøet kan videreføres til lignende prosjekt for de andre samiske språkene og andre urfolksspråk. Det er viktig at de som skal bygge sin egen Wikipedia har dugnadsånden, omsorgen og kjærligheten til språket sitt.

  Den internasjonale urfolksdagen markeres også flere steder, blant annet har WikiWomen in Red en kampanje gjennom hele august, for å skrive eller utbedre artikler om urfolkskvinner.

  Wikipedia som verktøy kan bli bedre

  Mange små språk og urfolksspråk verden over har fått øynene opp for Wikipedia som et verktøy for å ta vare på egne språk, og hvordan de kan bruke det til å bevare og fortelle om egen kultur, historie og tradisjoner. Wikimedia Norge jobber nå med å få oversikt over hva disse opplever som utfordrende. Dette gjør vi gjennom arbeidet med det vi kaller en Wikimedia Language Diversity Hub. Arbeidet har fått støtte fra det som kalles Movement Strategy Implementation Grant, altså støtte til å implementere den nye strategien. Ved å samle de små språkene står vi sterkere i å påvirke utviklingen av Wikipedia og de andre Wikimedia-prosjektene. Dette arbeidet vil være viktig for å få til endringer som gjør Wiki-prosjektene til enda bedre verktøy for å ta vare språk og historie, sånn som det enaresamiske samfunnet allerede gjør.

  Les mer om Wikimedia Language Diversity Hub.

  Kategori: Blogg, Innlegg forside, Nyheter
  Stikkord: , , ,

  En kommentar

  1. YK:n kansainvälinen alkuperäiskansojen päivä 9. elokuuta - AvoinGLAM
   08. august 2022 , 23.12.42

   […] norjankielisestä alkuperäisartikkelista, kirjoittaja Mali […]