Gå til hovedinnhold

  Skeivt kulturår 2022: samarbeid med Skeivt arkiv

  I 2022 er det 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert i Norge, da Straffelovens paragraf 213 ble opphevet. For å markere dette går Skeivt arkiv og en rekke kulturinstitusjoner som Nasjonalmuseet og Nasjonalbiblioteket sammen om en feiring for å dokumentere, formidle og diskutere skeiv kunst, kultur og historie. Wikimedia Norge er med og bidrar til at denne markeringen også skjer på Wikipedia og de andre Wikimedia-prosjektene.

  Hvite flekker i vår felles kunnskap

  I samarbeid med Skeivt arkiv vil Wikimedia Norge formidle og gjøre tilgjengelig kunnskap om skeiv historie i Norge. Dette gjør vi blant annet gjennom å dele visuelt materiale på Wikipedia og Wikimedia Commons. På den måten blir en viktig del av norsk historie som i stor grad har blitt oversett til nå tilgjengelig for fler. Det visuelle materialet deles under en fri lisens og kan gjenbrukes av alle, forutsatt rett kreditering.

  I dette samarbeidet vil Skeivt arkiv nå ut til et bredere publikum med sitt materiale om norsk skeiv historie og gjøre denne til nå̊ marginaliserte og usynliggjorte historien tilgjengelig for et allment publikum.

  Det er viktig å synliggjøre skeiv historie, fordi den har vært så stigmatisert og usynliggjort, helt frem til våre dager. Fordi så lite har vært kjent, har det vært en veldig unyansert fortelling som er blitt enerådende.

  Fungerende faglig leder i Skeivt arkiv, Heidi Rhode Rafto

  Wikipedia finnes per i dag i 300 språkversjoner og er ett av verdens mest brukte nettsteder. Selv om Wikipedia er et stort dugnadsprosjekt, er det flere underrepresenterte grupper blant bidragsyterne og i innholdet. Konsekvensen er at noen grupper ikke er representert i like godt som andre. Dette farger hvordan de skrives om og hvordan deres perspektiver kommer til uttrykk i verdens største kunnskapsdatabase. – Det at skeives erfaringer, historie og kultur ikke representeres på nett, er en hvit flekk i vår felles historie, sier Rafto, som legger til at skeiv historie ikke er bare historien til homofile, lesbiske, bifile, transpersoner, interkjønn og andre skeive – men det er også historien til samfunnet som helhet.

  Dette prosjektet har som mål å fylle dette kunnskapshullet. Sammen skal vi synliggjøre skeiv norsk historie ved å gjøre materiale fra Skeivt arkiv tilgjengelig under en fri lisens.

  Ett år for framtida

  I løpet av Skeivt kulturår 2022 vil det holdes konserter, foredrag, utstillinger og arrangementer. Prosjektet har også et lengre perspektiv. Synliggjøringen av skeiv kunst, kultur og historie vil vi kunne høste fruktene av i mange år framover. Gjennom å ta i bruk Wikipedia for å gjøre tilgjengelig materiale om skeiv kultur, vil det være lettere for alle å nyttegjøre seg av og videreformidle kunnskapen. Dette er viktig fordi kunnskap som ikke finnes på nett er kunnskap som står i fare for å bli glemt. WMNO jobber for å tette kunnskapshull, og samarbeid med Skeivt arkiv som et bidrag til Skeivt kulturår 2022 er en viktig del av dette arbeidet.

  Hør historiene fra de som var der

  Materialet som deles på Wikimedia Commons er et produkt av Skeivt arkivs dypdykk i nasjonale arkiv og samlinger av gjenstander og dokumenter som kan belyse norsk skeiv historie. Samtidig finnes mye av skeiv historie i minnene til LHBT-personer. For å dokumentere og formidle disse minnene har Skeivt arkivs intervjuteam foretatt livsminneintervjuer over hele landet.

  Livsminneintervjuer er særlig egnet til å belyse skeiv historie fordi det er personer som forteller sine egne historier fra eget liv, de sier noe om personlige erfaringer, men også mye om større strukturer og politiske prosesser.

  Heidi Rhode Rafto, Skeivt arkiv

  Utdrag fra disse intervjuene kan du nå finne på Wikimedia Commons. Her kan du blant annet høre om den homofile vennegjengen som ga hverandre jentenavn som kallenavn for å dementere kravet om å være maskuline hele tiden, og forvekslingene som oppstod da de glemte seg bort og kalte kompisen sin for «Jenny» foran svigerinnen som tilfeldigvis het nettopp Jenny. Eller historien om da over 1300 homser og lesber tok over danskebåten en gang på 90-tallet.

  Her kan du se alle 139 intervjuene som er tilgjengelige på Wikimedia Commons.

  Ikke bare én skeiv historie

  Formidlingen av skeiv historie stopper ikke med skeivt kulturår 2022. Materialet er tilgjengelig for all framtid, til nytte for skoleelever, studenter, forskere, lærere, ungdommer, foreldre, og alle andre som er interessert i å lære om mangfoldet av skeive liv og skeiv historie.

  Synliggjøring betyr også normalisering. Jo flere skeive stemmer, jo synligere i det offentlige rom, desto mer nyansert blikk får vi på hva skeive liv er og hva skeiv historie er.

  Heidi Rhode Rafto, Skeivt arkiv

  Wikimedia Norge er stolte og glade for å kunne bidra inn i Skeivt kulturår 2022. Vi ønsker å invitere institusjoner og frivillige bidragsytere til samarbeid for Skeivt kulturår 2022.

  Samarbeidet mellom Wikimedia Norge og Skeivt arkiv er støttet av Fritt Ord.

  Logoen for Skeivt kulturår 2022. Design: Metric

  Kategori: Blogg, Innlegg forside, Mangfold på Wikipedia, Nyheter, Skeivt kulturår
  Stikkord: , , , ,

  En kommentar

  1. Norsk, samisk eller norsk-samisk? - Wikimedia Norge
   07. mars 2022 , 11.32.25

   […] Skeivt kulturår […]