Gå til hovedinnhold

  Wiki Loves Monuments 2022

  Slettebakken kirke. Foto: Diego Delso, www.delso.photo, CC BY-SA 4.0.

  Internasjonal fotokonkurranse: Bli med på dugnad for kulturarven vår, og vinn premier, heder og ære! Du må laste opp bilde av et norsk kulturminne i løpet av oktober, og så kan bildet brukes på Wikipedia og i andre sammenhenger.

  God formidling med bilder

  Fotograf Diego Delso bidro med flere bilder av Slettebakken kirke i den norske delen av Wiki Loves Monuments 2019. Bildet ovenfor gikk ikke videre til den internasjonale konkurransen, men har blant annet blitt brukt i fem ulike språkversjoner av Wikipedia. Bidrag til WLM er merket med en fri lisens og kan brukes av alle, forutsatt at lisensens regler for gjenbruk og kreditering følges.

  Også du kan være med på å dokumentere og formidle norske kulturminner, men hvilke egenskaper har et godt bilde? Det er tre vurderingskriterier internasjonalt:

  • Fototeknisk kvalitet
  • Originalitet
  • Nytte på Wikipedia, altså om bildet illustrerer kulturminnet på en god måte.

  Den norske juryen står fritt når de skal bedømme bilder, men bruker som regel kriteriene i den internasjonale konkurransen som utgangspunkt.

  Noen motiver går igjen på mange bidrag, slik som stavkirker. Da må bildet skille seg ut for å gjøre det godt. Kanskje det gyldne lyset på kirkeveggen gjorde at Thomas Nicolas tok den norske andreplassen i 2017?

  Om konkurransen

  Fotokonkurransen ble først arrangert i Nederland i 2010. Siden har den blitt verdensomspennende, og 60 000 deltakere har sendt inn nesten tre millioner bilder til sammen. Konkurransen har bidratt til å dokumentere 1,5 millioner kulturminner. I 2022 holdes det nasjonal konkurranse i over 40 land, og Wikimedia Norge er norsk arrangør for ellevte gang. Hvilke kulturminner som kan inngå i konkurransen, avklares i samarbeid med det enkelte deltakerlands kulturvernmyndigheter. I Norge godtas alle bidrag som kan knyttes opp mot en kulturminne-ID i Riksantikvarens kulturminnesøk.

  Den norske juryen vil nominere inntil ti bilder, som går videre til den internasjonale konkurransen. Hva kan du vinne? Det kan du lese om på wikilovesmonuments.org og den norske konkurransesiden wikilovesmonuments.no.

  Vinnerne av de tre siste nasjonale konkurransene valgte motiv langs kysten. Hva slags kulturminne eller kulturmiljø vil ta førsteplassen i 2022? Alle bidrag vil uansett være fritt tilgjengelige på Wikimedia Commons. Bli med på et felles info-løft for kulturminner!


  Kategori: Blogg, Innlegg forside, Nyheter, Wiki Loves Monuments