Gå til hovedinnhold

  Kledd for kunnskapsdugnad

  Ely Navarro er kulturkonsulent i Hilmarfestivalen og ansvarlig for prosjektet Human Wikipedia. Foto: Anne Sande, CC BY-SA 4.0.

  Det sies at klær skaper folk, men kan klær også formidle kunnskap?

  Om du har vært på et bibliotek i Trøndelag og møtt personer i fargerike drakter med plakaten «Spør meg» på ryggen, kan det hende du lærte noe nytt den dagen. I alle fall hvis du snakket med dem du møtte. Kanskje husker du at det var snakk om folkedrakter, eller karakterer fra ulike steder i verden, og du fikk høre en fortelling. Da var det høyst sannsynlig frivillige i Human Wikipedia du støtte på.  

  – Det gikk utrolig bra, men folk trodde at vi var en teatergruppe, ler Ely Navarro.

  Ely Navarro med deltagere fra Tyrkia og Mexico. Foto: Hilmarfestivalen.

  Fjerne stereotypier

  Elizabeth Navarro, eller Ely, som hun helst vil kalles, bor i Verdal, med samboer og tre barn. Hun er kulturkonsulent og har bakgrunn fra faget sosialantropologi. Hun har alltid vært kulturinteressert. 
  Ely kommer fra en kulturby og et land med ulike etniske grupper, som alle har sine unike og fargerike folkedrakter.

  Mexico er et land mange nordmenn har livlige assosiasjoner til, men Ely vil rydde litt opp i norske stereotyper.

  Da hun kom til Norge, la hun merke til ulike kostymer inspirert av meksikansk kultur på butikker som Nille og H&M. Hun oppdaget likhet til meksikanske tradisjoner under de dødes dag og fant mange elementer fra egne barndomsminner igjen i kostymer, servietter og mobildeksler. Meksikansk ullponcho var et populært kostyme for å selge taco på butikkene i Norge. Ely syntes det var behov for å drive litt folkeopplysning.

  – Det var da jeg begynte å leke med idéen om å formidle min kultur gjennom Human Wikipedia, sier Navarro.

  Idéen ble videreutviklet da hun søkte informasjon på bokmåls-Wikipedia om karakterer i meksikansk kultur. Strukturen i nettleksikonet ble en modell for prosjektet: Å bruke folkedrakter på samme måte som artikler på Wikipedia, til å opplyse og dele kunnskap.

  Hun søkte og fikk støtte fra Wikimedia Norge til prosjektet. De frivillige hun fikk med i starten, kledde seg opp i meksikanske folkedrakter og var «levende leksikon» på biblioteket i Trondheim. Det var begynnelsen, siden har prosjektet vokst.

  Å fjerne kulturelle stereotypier er et viktig mål for Ely. Det dreier seg også om stereotype oppfatninger av andre mennesker. Hun tror enkelte får seg en overraskelse når de skjønner at de snakker med ressurssterke mennesker med høy utdanning.

  Mangfold

  – Siden 2018 har jeg arrangert Human Wikipedia hvert år, i samarbeid med mange frivillige. Nå har det blitt en fast aktivitet på Hilmarfestivalen, og frivillige fra en rekke land deltar aktivt, forteller Navarro.
  Dermed har prosjektet blitt flerkulturelt, med nær 100 frivillige siden oppstarten. Mange av dem er flyktninger som gjerne vil dele historier om drakter og kultur i hjemlandet. Ved å invitere innvandrere og flyktninger til dialog får de kontakt med nordmenn og kan fortelle om sin kultur. For frivillige betyr det mye. Å møte folk i lokalsamfunnet gjør noe med følelsen av identitet og stolthet for kulturen man har med seg.

  – Prosjektet har skapt mye engasjement, og mangfoldet har blitt mer synlig, ikke bare i Trondheim eller Steinkjer, der jeg jobber, men i hele Trøndelag. Dette hadde ikke vært mulig uten støtten jeg fikk i 2018, sier Ely Navarro.

  Fra å spre kunnskap om meksikansk tradisjon har Human Wikipedia utviklet seg til å omfatte kultur fra mange land, som Tyrkia, Syria, Eritrea, Ukraina, Nepal, Thailand og Filippinene. De frivillige blir også mer bevisste, tror Ely Navarro.

  – De skjønner at det de har, altså drakter fra hjemlandet, er viktig. De føler seg sterke og stolte når de formidler. Mange finner egentlig ut at de har en skatt hjemme, sier Navarro.

  Deltagere fra Tyrkia og Sápmi. Foto: Hilmarfestivalen.

  Ikke alle har denne skatten her i Norge. Flyktninger får oftest ikke med seg så mye i bagasjen. Mange er imidlertid kreative, og noen låner av hverandre.

  Å se hva klær og drakter betyr, er lærerikt også for prosjektlederen, og det har blitt mange overraskelser. For eksempel en drakt fra Filippinene laget av ananas-strå, forteller Ely Navarro.

  Hun ble etter hvert ansatt i Stiftinga Hilmar Alexandersen, og Human Wikipedia ble et fast innslag på Hilmarfestivalen i Steinkjer. Hun foreslo å ha Human Wikipedia som aktivitet, slik at også folk fra andre land enn Norge kunne fortelle om folkedraktene sine, som identifiserer hvor man kommer fra.

  – Det var veldig interessant. Folk fra Norge fortalte om bunaden sin, og andre om sine nasjonale drakter.

  På arrangementer vandrer altså frivillige rundt i sine drakter, eller de er kledd som karakterer fra en historie, for eksempel et eventyr.

  Hvordan reagerer folk?

  – De spør. For de frivillige har en plakat på ryggen der det står «Spør meg». Da blir det dialog. De prater og tar bilder, det er fine møter. Vi er kultur, ikke kostyme, er slagordet vårt, legger hun til.

  Ely Navarro ønsker at flere får oppleve Human Wikipedia og inviterer interesserte til å ta kontakt med henne på Hilmarfestivalen. Mange fra ulike land bosatt i regionen har tatt kontakt, så hun tror det er grunnlag for lignende aktivitet i flere lokalsamfunn. Den engasjerte kulturarbeideren har også kontakt med potensielle samarbeidspartnere i Finland og Sverige.

  Hva gir dette deg?

  – Energi! Og tro på at prosjektet er viktig. Tilbakemeldinger fra folk gjør meg glad, og det gir mening når frivillige er glade og stolte over å delta.

  Kategori: Innlegg forside, Nyheter