Gå til hovedinnhold

  Etterlyser bilder av kunstnere

  Marja Helander – foto: Brukernavn Kirjavirta. Kjell Erik Killi Olsen – foto: David Mignérat. Finn Egil Eide – foto: Selja forlag. Alle bilder: CC BY-SA 4.0.

  Wikipedia er landets største og mest leste oppslagsverk, men hvis du leser om nålevende kunstnere og kunsthåndverkere fra Norge og Sápmi, så mangler det ofte portrettbilde. Kan du bidra med bilder?

  Portrettbilder levendegjør formidlingen av personers liv og virke, men det er krevende å finne bilder som er klarert for fri bruk. Etablerte kunstnere og kunsthåndverkere er ofte avbildet i nyhetsmedier, i sosiale medier eller på nettsider, men bildene kan ikke uten videre gjenbrukes. Både den avbildede og fotografen/opphavspersonen har rettigheter som må respekteres.

  Stor rekkevidde

  Bildene som brukes på Wikipedia, ligger i basen Wikimedia Commons. Derfra er de fritt tilgjengelig for alle, så lenge noen enkle kjøreregler følges. Pressen henter ofte illustrasjonsbilder derfra. Når et bilde blir føyd til i basen, fanges det gjerne opp blant de mange tusen frivillige som skriver på Wikipedia. De kan legge inn bildet i en artikkel, eller kanskje de føyer til data som gjør at bildet blir lett å søke opp. Dermed er det klart for senere bruk, uansett om det blir i en Wikipedia-artikkel eller i annen formidling. Hvis du søker etter stoff på internett, uansett hvor i verden du befinner deg og hvilket språk du benytter, vil du ofte få opp bilder fra Wikimedia Commons.

  Samarbeid med Nasjonalmuseet avdekket mangler

  Det er mange kvinner som har verk i Nasjonalmuseets samling, men som det ikke er skrevet Wikipedia-artikkel om. Våren og sommeren 2024 samarbeider Wikimedia Norge og Nasjonalmuseet om å få skrevet 50 slike artikler, som en start på å fylle dette kunnskapshullet.Nasjonalmuseets bibliotek bidrar til å finne godt kildestoff, men det er bare unntaksvis at det er portrettbilder tilgjengelig for fri bruk. Det har blant annet blitt skrevet om Andrea Lange og Marit Tingleff, men inntil videre mangler det bilde i artiklene. En gjennomgang av relevante kategorier i Wikimedia Commons, slik som Visuelle kunstnere fra Norge og Samiske kunstnere, har gitt magre resultater. Det er få bilder av kunstnere og kunsthåndverkere i basen, uavhengig av personenes kjønn.

  Kunsthistoriker Regine Frøystadvåg skriver kunstnerbiografier på Wikipedia. Foto: Monica Ferreira Ask, 2024. CC BY-SA 4.0.

  Last opp bilder

  For å laste opp bilder til Wikimedia Commons må du opprette konto, men du trenger ikke angi personopplysninger, om du ikke ønsker det. Deretter kan du bruke opplastingsveilederen, som hjelper deg med å dokumentere at det er lovlig å publisere bildet. Husk at personen som er avbildet, må ha gitt samtykke. Du må selv være opphavsperson (som regel fotografen), eller du må dokumentere at du har fått tillatelse av opphavspersonen til å dele bildet. Noen få bilder er det ikke knyttet opphavsrett til, men dette gjelder sjelden bilder av nålevende personer.

  Bilder du laster opp, må registreres med en av lisensene som godtas på Wikimedia Commons. Hvis du har funnet et bilde på nettet, må bildet være publisert under en slik lisens eller tilsvarende vilkår. Her er de mest brukte lisensene:

  • CC PDM 1.0
   Ingen opphavsrett knyttet til bildet.
  • CC0
   Skaperen av verket har frasagt seg opphavsretten.
  • CC BY 4.0
   Bildet kan gjenbrukes, forutsatt at fotografen krediteres, at det angis hvilken lisens som gjelder, og at det angis om bildet har blitt bearbeidet.
  • CC BY-SA 4.0
   Bildet kan gjenbrukes, forutsatt at fotografen krediteres, at det angis hvilken lisens som gjelder, og at det angis om bildet har blitt bearbeidet. Dersom noen bearbeider eller bygger videre på bildet, må resultatet av arbeidet gis samme lisens som originalen.

  Les mer utfyllende om lisenser som godtas på Wikimedia Commons.

  Kunnskapsdugnad

  Det er frivillige som skriver og organiserer stoffet på Wikipedia, og som illustrerer artiklene med gode bilder. Du trenger ikke være teknisk anlagt for å dele bildene dine på Wikimedia Commons, og hvis du står fast, så ta gjerne en titt på velkomstsiden. Vi håper at du vil være med på dugnad for å forbedre biografiene om kunstnere og kunsthåndverkere i Norge og Sápmi. Vi trenger flere portrettbilder!

  Kategori: Commons, Foto, Innlegg forside, Nyheter, Wikipedia