Gå til hovedinnhold

  Pressemelding fra Wikimedia Norge : Wikipedia blir samlet til ett rike

  De tre Wikipedia-utgavene med tilknytning til Norge – bokmål, nynorsk og samisk – får tirsdag den 23. august en felles portal på adressen www.wikipedia.no. Tidligere har denne adressen omdirigert til bokmålsutgaven (no.wikipedia.org).

  Wikipedia på bokmål har i dag over 310 000 artikler og er det suverent mest besøkte kunnskapsstedet i Norge. Wikipedia på nynorsk har over 72 000 artikler og er dermed det mest omfattende kunnskapstedet på nynorsk. Samisk Wikipedia er det minste av de norske Wikipedia-prosjektene og har i overkant av 3 600 artikler. Samisk Wikipedia er det eneste oppslagsverket på samisk.

  Sett i forhold til folketallet som bruker norsk bokmål eller nynorsk samt samisk ligger alle tre Wikipedia-prosjektene i verdenstoppen i omfang og lesermasse. Vi kan med rette hevde at vi nordmenn er verdensmestere i dugnad når det gjelder kunnskapsbygging.

  Det er Wikimedia Norge som innehar domenet wikipedia.no, og den enstemmige beslutningen om å gjøre domenet til en felles portal ble gjort på årsmøtet i april. «At wikipedia.no peker på bokmålsutgaven impliserer at Wikipedia på bokmål er ‘Wikipedia på norsk’. Med tanke på at det eksisterer tre ulike språkversjoner av Wikipedia rettet mot Norge – samisk, nynorsk og bokmål, så er eneste rimelige løsning at wikipedia.no peker til en felles side for disse tre», ble det uttalt i debatten på årsmøtet.

  Wikimedia Norge er en norsk medlemsorganisasjon med det formål å støtte de norsk- og samisksspråklige Wikimedia-prosjektene. Foreningen er assosiert med den ideelle Wikimedia-stiftelsen, som drifter Wikipedia og andre åpne nettsteder. «Det er gledelig at brukere av wikipedia.no nå får enklere tilgang til utgavene på nynorsk og samisk», sier Wikimedia Norges leder Jarle Vines. «Mange vet ikke at disse utgavene eksisterer, og mer trafikk til disse vil igjen føre til økt vekst. Wikimedia Norge er opptatt av å støtte alle Wikimedias prosjekter», fortsetter han.

  I sommer har en portal blitt satt opp på adresse portal.wikipedia.no. Denne vil flyttes til adresse www.wikipedia.no i løpet av kvelden mandag den 22. august, slik at den vil være tilgjengelig tirsdag morgen.

  Spørsmål kan rettes til:

  • Jarle Vines, Styreleder Wikimedia Norge. Telefon 90548088 eller
  • Kjetil Ree, styremedlem Wikimedia Norge. Telefon 93634231

  Kategori: Blogg, Nyheter, Ukategorisert, Uncategorized

  Skriv en kommentar