Gå til hovedinnhold

  Hva skjedde på wikiverkstedet på Norsk Folkemuseum – Grunnlovsjubileet 1814–2014?

  Profilbilde - Vibecke Yrstad-4

  Vibecke var en av deltakerne på wikiverkstedet på Norsk Folkemuseum.

  Skrevet av Vibecke Yrstad

   Vibecke er kunsthistoriker og kulturforvalter fra Universitetet i Oslo og University of York. Hun er en kulturhistorisk ildsjel med en spesiell interesse for arkitektur og bygningsvern.

  Onsdag 26. mars var det duket for Wikimedia Norge sitt første wikiverksted. Wikiverkstedene er bygget opp rundt et bestemt tema i tilknytning til institusjonen, organisasjonen eller bedriften som besøkes. Ettersom wikiverkstedet denne gangen ble holdt i samarbeid med Norsk Folkemuseum i Oslo var temaet 1814, i tråd med den største kulturelle begivenheten i Norge i 2014; nemlig Grunnlovsjubileet.

  Kvelden startet med en omvisning av Monica Mørch, kurator for Norsk Folkemuseum, i museets jubileumsutstilling 1814 – Spillet om Danmark og Norge. Utstillingen, som er et samarbeid mellom Det Nationalhistoriske Museum Frederiksborg Slot og Norsk Folkemuseum, omhandler de historiske begivenhetene som pågikk i Norge og Europa i tiden før og etter utformingen av grunnloven. Utstillingen viser de ulike årsakene til og følgene av begivenhetene i 1814, et storpolitisk maktspill som hadde uante konsekvenser for befolkningen i Norge og i Norden som helhet.

  Etter omvisningen samlet vi oss i Collettgården for å skrive og forbedre Wikipedia-artikler knyttet til 1814. Gruppen som var samlet hadde forskjellig erfaring med bruk og redigering av Wikipedia-artikler, der noen kun hadde brukserfaring og andre var drevne skrivere. Vi fikk derfor en kort innføring i å lage en wikipediaprofil, opplasting av bilder til Wikimedia Commons (samt en kort innføring om opphavsrett og utfordringene/restriksjonene for tilgjengeliggjøring av bilder og kunstverk), samt hvordan en artikkel kan redigeres eller opprettes.

  FVavrRlSiXUhMcKiTgvJ1hTOJbFwJFI9Z5Zr54NA53w

  Etter en kjapp opplæring har vi gått i gang med å redigere på Wikipedia.

  For å gi oss en liten dytt i startfasen hadde historikerne på museet forberedt en liste over ulike tema som det trengs artikler om. De ulike temaene var blant annet kanonbåtkrig, kaperfart, «Det gule kor» og «supplikk».
 Fordi flere av temaene var relativt vanskelige, med kun et par timer til rådighet, fant vi artikler som kunne endres/skrives i Wikipedias Underprosjekter. Dette er dugnadsprosjekter innenfor ulike kategorier. Vi valgte selvfølgelig å fordype oss i underprosjektet ”Grunnlovsjubileet”. Her fant vi at det manglet en artikkel om bevilgningskompetanse og bestemte oss for å skrive denne.

  Bevilgningskompetanse-3

  Starten på artikkel om bevilgningskompetanse på Wikipedia

  Ved å lete opp informasjon på Jusstorget.no og regjeringen.no fikk vi laget et kortfattet innlegg med lenker til relevante artikler. Vi har ventet i spenning for å se om artikkelen fikk bestå eller ville bli endret på, som så ofte skjer om informasjonen er feil; og den har bestått! Et spennende resultat som absolutt har gitt mersmak.

  Tusen takk til Wikimedia Norge og Norsk Folkemuseum for en interessant og lærerik kveld.

  Verkstedene skal holdes på månedlig basis, og neste verksted skal holdes på Preus museum onsdag 26. mars. Håper på å se dere der til en ny, og like hyggelig, verkstedskveld.

  Kategori: Blogg, Nyheter, Ukategorisert, Uncategorized, Wikiverksted
  Stikkord: ,

  Skriv en kommentar