Gå til hovedinnhold

  Kvinner, grip sjansen til å endre kunnskapssamfunnet!

  Wikipedia på bokmål besøkes ufattelige 50-60 millioner ganger hver måned, og har gjennom de tretten årene nettleksikonet har eksistert vokst til godt over 400 000 artikler. Neste en halv million artikler, skrevet på frivillig innsats av nordmenn, er ingen liten bragd. Men vi har allikevel en stor utfordring, nemlig at i underkant av ti prosent av disse bidragsyterne er kvinner. Det er det på tide at vi gjør noe med.

  Den 6. mars gikk startskuddet for en skrivestafett på Wikipedia, åpnet av kulturminister Thorhild Widvey, hvor betydningsfulle kvinner gjennom hele grunnlovsjubileet oppfordres til å skrive og forbedre artikler relevant for demokrati og ytringsfrihet. For det finnes mange dyktige kvinner i dette landet, med kunnskap verdt å dele. Kulturministeren er et bevis på dette gjennom sin tekst, hvor hun har skrevet om noe som interesserer henne og som hun har kunnskap om – politisk historie i Haugesund.

  Kulturminister Thorhild Widvey sammen med wikipedianer Lars Jynge Alvik, Sirian Yildirim fra NRK Kulturnytt og Astrid Carlsen fra Wikimedia Norge. Foto Erlend Bjørtvedt, CC-BY-SA.

  Kulturminister Thorhild Widvey sammen med wikipedianer Lars Jynge Alvik, Sirian Yildirim fra NRK Kulturnytt og Astrid Carlsen fra Wikimedia Norge. Foto Erlend Bjørtvedt, CC-BY-SA.

  8.mars er den perfekte anledningen til å ta en ekstra runde for å tenke over hvordan demokratiet vårt fungerer, og på hvem som definerer virkelighetsforståelsen. Wikipedia er bygd opp omkring en tanke om at alle kan bidra og at alles kunnskap er verdifull. Kvinneunderskuddet på Wikipedia gjør derimot at det er mange personers kunnskap som ikke deles, samtidig som en mannsdominans på hva som er viktig og virkelig, opprettholdes.

  Kjønnsskjevheten på Wikipedia er ikke isolert fra hvordan resten av samfunnet fungerer, og vi kan lett se en mannsdominans i både akademia og medier, men nettleksikonet er unikt med det at vi har sjansen til å gjøre noe med kjønnsskjevheten her og nå. Alle kan bidra til å gjøre Wikipedia bedre, gjennom artikkelskriving, korrekturlesing, kildeinnhenting og mye mer – og gjennom å gjøre det får bidragsytere en ufattelig mulighet til å sørge for mer og bedre kunnskap til hele internettet. Og skal nettleksikonet fullt ut oppnå sitt potensial, så trengs kvinnene.

  Neste person ut i stafetten er Kristin Skogen Lund, men det er ingen grunn til at ikke neste kvinne som skriver på Wikipedia skal være akkurat deg.

  Kulturministerens publisering ble dekket av NRK Kulturnytt, og det innslaget finner dere her.

  Kategori: Blogg, Nyheter, Ukategorisert, Uncategorized

  Skriv en kommentar