Gå til hovedinnhold

  Hvordan konstruere en bygd?

  Skrevet av Stian Tranung

  Jeg har blitt oppfordret av Wikimedia Norge til å skrive om hva som skjedde da jeg prøvde å legge ut en artikkel om et fiktivt sted på Wikipedia. Mitt navn er Stian Tranung, og jeg studerer grafisk design og illustrasjon Master ved Kunsthøgskolen i Oslo og tok en bachelor i våren 2014. Min bacheloroppgave handlet om den fiktive fjellbygda Skåkdalen, en bygd som jeg har konstruert selv.

   

  illustrasjon_skaakdalen2

  Illustrasjon i boken om Skåkdalen. Stian Tranung

  «Skåkdalen er en liten bygd med spredt bosetning og rundt 350 fastboende. Bygda ligger i et skålformet dallandskap med kletter og høer omkring. Husdyrhold, jord- og skogbruk er tradisjonelt de viktigste næringene. Men de minnes fortsatt sin lasskjørerhistorie. Det blir bare færre og færre som bor i Skåkdalen. Som de fleste småsteder i Norge herjer fraflytting og forgubbing bygda hardt. De unge flytter vekk og de gamle blir igjen. Det er ikke mange generasjonene før Skåkdalen vil bli en folketom bygd. Boken Skåkdalen, den vesle bygda i fjellet handler om Skåkdalen og er mitt bidrag til grunnlovsjubileumsåret 2014».

  For å skape dette stedet hentet jeg inspirasjon fra store deler i Norge, som Røros, Os, Vingelen, Tolga, Hodalen, Tynset, Alvdal og Trysil, for å nevne noen steder. Anekdoter ble samlet, observasjoner ble gjort. Tekst ble skrevet og illustrasjoner ble tegnet. Det hele endte opp i en bok, med tekst og illustrasjoner av meg.

  Hele prosjektet mitt gikk ut på å konstruere et plausibelt sted og forhåpentligvis klare å lure en og annen til å tro at dette var et ekte sted. Foruten boken, med skildringer, historie og egen bygdesang, fikk bygda sin egen instagrambruker (@skaakdalen) hvor det ble lagt ut bilder fra bygda. Det ble laget en falsk historie/bygdebok og en salmebok fra området.

  Logoer ble konstruert for Skåkdalen pensjonistkor, Skåkdalen idrettslag og Skåkdalen bygdelag. Men min tanke var at kanskje den viktigste faktoren for å gjøre dette til et virkelig sted var en Wikipedia-artikkel. Wikipedia er jo det første stedet man søker opp ting man er usikker på, eller når man vil dobbelsjekke om noe er riktig. Her skulle jeg publisere all praktisk info om stedet, historikk, statistikk o.l. Alt for at det skulle bli et ekte sted.

  logoer

  Logoer til Skåkdalens ulike lag. Stian Tranung

  Jeg visste jo at alle artikler som skal legges ut på Wikipedia må være sanne, man kan ikke skrive at Jens Stoltenberg er et romvesen eller at palmeolje er oppkalt etter Olof Palme. Men til dette prosjektet tenkte jeg at jeg skulle ta en råsjangs. Om artikkelen sto på Wikipedia i en ukes tid, under avgangsutstillingen, så hadde det vært en suksess. Wikipedia kunne  umulig fungere så effektivt at de fant min lille tulleartikkel i det store wikipediauniverset der ute. Dette slipper jeg unna med, tenkte jeg. Men nei, det tok ikke lang tid før jeg ble avslørt. Jeg hadde så vidt skrevet ned noen småord om bygda, og lastet opp en av logoene mine på Wikimedia Commons, før de oppdaget meg. Neste gang jeg logget meg inn var plutselig artikkelen min borte, og denne meldingen dukket opp:

  wikipedia

  Samtidig oppdaget jeg en annen melding der det stod:

  wiki2-2

  Med disse tilbakemeldingene skjønte jeg to ting: redigeringskontrollen på Wikipedia er mye mer effektiv enn det jeg trodde. Man hører ofte at det bare er «16 år gamle gutter som sitter og skriver tull der», men jeg merket fort at det var et effektivt og nøye apparat bak dette. Det at de avslørte at Skåkdalen ikke er et ekte sted så fort kan jeg vel egentlig takk meg selv for. Om man googler  «Skåkdalen», så er noe av det første som dukker opp min egen skoleblogg, hvor de fleste blogginnleggene det siste halvåret handlet om prosjektet. Her får man innblikk i tanker, reseachturer og inspirasjonskilder, så ikke så vanskelig å finne ut at dette ikke er et ekte sted altså.

  Det andre jeg oppdaget var (bortsett fra et jeg ikke skjønte hvordan man fikk lastet opp et bilde på Wikimedia Commons), at deler av prosjektet mitt var såpass troverdig at logoen min mest sannsynlig kom til å bli slettet, siden man ikke trodde den var et idrettslag sitt. Så fornøyd, jeg klarte å lure én wikipedianer.

  Artikkelen ble det aldri noe av, det ble for dårlig tid, eksaminering og avgangsutstilling kom. Men nå er det kanskje på tide å få opp en artikkel om fjellbygda Skåkdalen, men denne gangen om boken, når den snart blir gitt ut.

  Om du lurer på hvordan Skåkdalsprosjeket gikk, kan man se noe her.

   

   

  Kategori: Blogg, Nyheter, Ukategorisert, Uncategorized, Wikipedia

  En kommentar

  1. Anne-Sophie Ofrim
   31. august 2014 , 11.47.14

  Skriv en kommentar