Gå til hovedinnhold

  Den tyrkiske regjeringen må tillate Wikipedia #UnblockWikipedia

  Oversatt / skrevet av Hogne Neteland, styreleder i Wikimedia Norge

  Lørdag 29. april ble Wikipedia blokkert i Tyrkia. Dette gjør at millioner av mennesker i Tyrkia mister tilgang til gratis kunnskap om landet sitt og verden rundt dem. Vi mener at kunnskap er en grunnleggende menneskerettighet og oppfordrer den tyrkiske regjeringen til å igjen tillate Wikipedia.

  Wikipedia er en global kilde til nøytral, pålitelig informasjon på hundrevis av språk. Flere tusen dyktige bidragsytere skriver og vedlikeholder mer enn 40 millioner artikler på Wikipedia. Dette globale samfunnet har en visjon om en verden hvor hver enkelt person kan fritt få tilgang til all kunnskap. Wikipedia representerer en rik kilde til kunnskap om et bredt spekter av emner, fra historie til medisin til teknologi. De nesten 300 000 artiklene på tyrkisk Wikipedia gir også kunnskap til millioner av mennesker om Tyrkias historie, kultur og geografi, skrevet for tyrkisktalende, av tyrkisktalende.

  Informasjonsfrihet er grunnlaget for fri kunnskap. For mange mennesker er Wikipedia den mest tilgjengelige kilden til pålitelig, nøytral informasjon på deres språk. Den kan inneholde tema som enkelte lesere er uenige i eller synes er støtende, men dette alene bør aldri være grunnlag for fjerning. Vi mener at alle i verden har en grunnleggende rett til fritt å dele og få tilgang til kunnskap uten frykt for konsekvenser. Vi motsetter oss sterkt sensur eller trusler som fører til selvsensur.

  En rekke påstander, tilskrevet tyrkiske myndigheter av pressen, har antydet at Wikipedia har vært del av en «svertekampanje» eller har opprettet innhold som støtter terrorisme. Vi er sært uenige i det og mener at dette er en misforståelse. Vi oppfordrer alle til å lese artikkelen «2016–17 Turkish purges» på engelsk Wikipedia og danne sin egen oppfatning om innholdet og kildene som er benyttet.

  For å vise hvordan Wikipedia fungerer vil vi vise til prosjektet Wikipedia har for å dekke Israel/Palestina-konflikten så balansert som mulig. Det er ikke mulig å lage gode artikler dersom hver av partene skal få bestemme hva som ikke skal være med av innhold. Artikler blir bedre og mer balansert når hver av partene får presentere sitt perspektiv. Påstander uten gode kilder vil det uansett ikke være plass til på Wikipedia. Når dette påvises, vil informasjonen bli slettet og bidragsyterne kan bli utestengt.

  Vi oppfordrer den tyrkiske regjeringen til å gjenopprette full tilgang til Wikipedia for det tyrkiske folket, og gi dem mulighet til å igjen ta del i verdens største frie kunnskapsdugnad. Vi inviterer alle til å kontakte den tyrkiske regjeringen og be dem respektere borgernes rettigheter og #UnblockWikipedia.

  Hogne Neteland
  Styreleder Wikimedia Norge

  Denne posten er en oversettelse og tilpasning av Neteland av denne bloggposten: https://blog.wikimedia.org/2017/04/30/turkish-authorities-block-wikipedia/

  Kategori: Blogg, I media, Innlegg forside, Nyheter, Ukategorisert