Gå til hovedinnhold

  HumanWikipedia: El día de Los Muertos/De dødes dag på hovedbiblioteket i Trondheim

  Skrevet av Elizabeth Navarro

  Vi er ikke et kostyme vi er en kultur! 

  Human Wikipedia ble gjennomført for første gang under arrangementet El día de Los Muertos/De dødes dag på hovedbiblioteket i Trondheim 3. november 2018. Døden markeres på forskjellige måter rundt om i verden, og man finner en av de mest unike og fargerike i Mexico. Sugar skull (Calaverita de dulce) og La Catrina (tegnet av Guadalupe Posada) er verdenskjente ikoner som preger feiringa. Disse elementene har blitt importert som kostymer, plakater, servietter, mobildeksler, osv. i Norge. Men vet folk hvor disse elementene kommer fra?

  Alle kan kle seg ut med kostymer, men målet til Human Wikipedia er å gi informasjon på en lett og tilgjengelig måte for både barn og voksne. Når en kler seg ut som et ikon, identifiserer publikum fort karakteren og kan stille spørsmål direkte. Dette er et levende Wikipedia, muntlig fakta til folket. Alle frivillige som deltok studerte grundig hver sin rolle og historien bak antrekkene. Wikipedia ble en nyttig ressurs i denne sammenhengen. Vi fokuserte på detaljer som inneholdt en historie som var verdt å fortelle.

  Blant ikonene som ble ble valgt ut var Frida Kahlo, som er verdenskjent. Replika av antrekkene hennes har blitt mye brukt som kostymer, men det er veldig få som vet at disse antrekkene har mye symbolikk og historie ved seg. En håndbrodert huipil (bluse) fra Oaxaca ble anskaffet fra Mexico. Frida Kahlo brukte ofte huipil fra Oaxaca. Vi kunne også fortelle fun facts om hvert ikon, som for eksempel om øredobbene Frida Kahlo fikk som gave fra selveste Pablo Picasso. Engasjerte frivillig svart på spørsmål fra besøkende på biblioteket. Alle hadde en liten plakat hvor det sto: Spør meg! Jeg snakker norsk. 

  Human Wikipedia ble gjennomført med støtte fra Wikimedia Norge, og hele beløpet ble brukt på elementer til kostymene, materiel til fotostasjonen og markedsføring av prosjektet. Mye av draktene og tilbehøret ble håndlaget, og resirkulerte materialer ble brukt for å minimere kostnadene.

  #HumanWikipedia-pioner i Norge

  De dødes dag feires på skolene og hjemme hos folk rundt i Norge. Du kan se fotobanken som ble delt på Instagramkontoen, #humanwikipedia. Bildene der gjenspeiler en verdifull meksikansk kulturarv som fortsatt er en viktig tradisjon i Norge og i mange andre land.

  Parallelt til Human Wikipedia som besøkte biblioteket ble det satt opp en fotoboks utenfor biblioteket i Trondheim. Alle som ønsket det lånte meksikanske masker. Bildene ble tatt med en applikasjon og sendt via e-post.

  Human Wikipedia er en aktivitet som også kan brukes i skolen. Draktene benyttet til dette arrangementet kan også benyttes på nytt ved senere anledninger. Human Wikipedia´s mål er at draktene kan lånes gratis ved andre arrangementer på skoler eller biblioteker. Det er det første gang det blir arrangert Human Wikipedia i Norge, og det er et fint initiativ som kan utvikles videre.

  Frivillig fra Norge og Mexico:

  Norge: Benedicte Jørgensen “La Catrina”, Julio E. Morales Can “El Santo”, Gabriela Dragseth “Charra”, Morten Råen, fotograf, Ely Navarro “Frida Kahlo”, Adria Scharmen “Sor Juana Inés de la Cruz”, Sandra itzel Garcia Sanchez “María Felix/La Doña”, Ana María L “Sugar Skull”, Jessica Pazqualli, fotograf, Paola Marisela González Pinzon “Pedro Paramo av Juan Rulfo”.

  Mexico: Claudia del Angel Cantú, Lia López Alfonso  og Dania Martínez Lara

   

   

   

   

  Kategori: Blogg, Innlegg forside, Nyheter, wikistipend
  Stikkord: