Gå til hovedinnhold

  Krigens første offer er sannheten

  Historien som fortelles i Russland om den pågående invasjonen av Ukraina er en helt annen enn den vi leser om i norske medier, men hva står på Wikipedia på russisk? Hva skjer på Wikipedia under en krig, og hvorfor er det viktig?

  Når noe skjer i verden reflekteres det nesten alltid i oppslag på Wikipedia. 24. februar i år hadde artikkelen om Ukraina over 42 000 sidevisninger, mot et daglig snitt rett under 500 i januar. Artikler med tittelen “Russlands invasjon av Ukraina 2022” finnes nå på nesten 100 språkversjoner, og har på tvers av alle språkene over en million daglige besøk.  Den russiske versjonen er den nest mest besøkte, etter den engelske. 

  Rådhuset i Oslo opplyst opplyst med Ukrainske farger. Foto: Åshild Telle, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

   

  En enkel sjekk med Google Translate viser at fremstillingen på russisk ligger tettere på den versjonen vi kjenner fra vesten, enn den versjonen Putin og russiske statlige medier forteller. Slate.com har tatt for seg dekningen av den russiske invasjonen på Wikipedia på engelsk og russisk, og viser at bidragsyterne på russisk Wikipedia har åpne og transparente diskusjoner om den pågående invasjonen. Blant annet er tittelen omdiskutert – er det en militær operasjon eller en invasjon? De landet på det siste, med militær operasjon i parentes! (Men obs – Wikipedia er i endring hele tiden, og dette kan forandre seg.)

  Diskusjonene på russiskspråklig Wikipedia reflekterer et samfunn av wikipedianere som er opptatt av dokumenterbar informasjon, og som leter forbi myndighetenes propaganda.

  Russiske Wikipedianere med støtteerklæring til ukrainere

  På den sentrale diskusjonssiden på ukrainskspråklig Wikipedia (tilsvarende sidene Torget på bokmål og Samfunnshuset på nynorsk) har russiske wikipedianere lagt igjen en støtteerklæring (ukrainsk/russisk) hvor de fordømmer det russiske angrepet på Ukraina. Den er signert av over 80 russiske bidragsytere. Sannsynligvis er det enda flere som støtter, men ikke tør å signere i frykt for sin egen sikkerhet. 

  Alle artikler på Wikipedia har en diskusjonsside og en tilgjengelig historikk, som gjør at vi til enhver tid kan se hvordan artikler har vokst frem. Der kan man se hva som har blitt oppfattet som kontroversielt i løpet av de over 20 årene det har eksistert. Tonen i diskusjonene er stort sett faktabasert og knyttet til hvorvidt innholdet følger retningslinjene for Wikipedia. Prinsippene om nøytralitet og dokumenterbarhet er blant de aller viktigste for alle bidragsytere, uansett nasjonalitet og tilknytning. Denne åpenheten gjør også at Wikipedia blir ekstra viktig i krisesituasjoner, og er en klar motsetning til ekkokammer i sosiale media. 

  Alle kan bidra til å sikre god og tilgjengelig kunnskap på Wikipedia

  Ditt bidrag til det ukrainske folk kan være å øke kunnskapen om Ukraina og ukrainsk kultur og historie på Wikipedia på bokmål, nynorsk eller nordsamisk. Du kan for eksempel oversette artikler fra andre språkversjoner av Wikipedia, skrive artikler som mangler, eller forbedre de artiklene som finnes allerede. Akkurat nå arrangeres Ukrainian Cultural Diplomacy Month 2022 for andre år på rad. Det er en skrivekonkurranse som har som mål å gjøre mer og bedre informasjon om ukrainsk kultur og historie tilgjengelig på Wikipedia. Ukraina er også tema for månedens konkurranse på bokmål, nynorsk og nordsamisk Wikipedia.  

  Krigens første offer er sannheten.


  Tusen takk til alle frivillige bidragsytere her i Norge og globalt, som med kunnskap, dedikasjon og mot bidrar til at Wikipedia fortsetter å være et nøytralt leksikon med pålitelige referanser.
  Takk for prinsippfasthet, for saklige diskusjoner med grundige og kunnskapsrike argumenter.
  Takk til alle som våger å være uenige, som står i diskusjonene.
  Takk til hver og en som står opp for sannhet, også i tider hvor den er smertefull og surrealistisk. 

   

  Kategori: Innlegg forside, Internasjonalt, Nyheter, Wikimedia Norge