Gå til hovedinnhold

  Feirer skeive livsfortellinger

  Stian Amadeus Antonsen (SAIH og Wikimedia Norge), Marie Nicolaisen (Wikimedia Norge) og Keval Harie (GALA Queer Archive). Foto: Wikimedia Norge, CC BY-SA 4.0‎.

  Hvordan bevarer og formidler vi skeiv historie og kultur? Institusjoner og frivillige går sammen om å styrke skeives stemme. «Skeives liv og historie har vært gjemt i den offentlige historiefortellingen, og ofte også i institusjonene, frem til våre dager», sier Marie Nicolaisen, styreleder i Wikimedia Norge.

  Kunnskap redder liv

  Keval Harie er daglig leder for GALA, som er et sørafrikansk skeivt arkiv. Han er i Norge under Pride og påpeker at bevegelsen fortsatt har en viktig rolle å spille.
  – Homofili er ulovlig i mange land. I Sør-Afrika er like rettigheter, uavhengig av kjønn og seksuell orientering, nedfelt i grunnloven, og slik har det vært siden apartheid ble opphevet. Likevel er vold og hatkriminalitet mot skeive utbredt, og i det offentlige ordskiftet fremstilles skeivhet ofte som «u-afrikansk».

  GALA vil skape empati gjennom dokumentasjon og formidling, og arkivet er en møteplass hvor utsatte grupper kan feire kjærlighet og samhold. «Vi må endre folks holdninger ved å spre kunnskap om hvordan det er å være skeiv og afrikansk», sier Harie.

  Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) er vertskap under norgesbesøket. 23. juni arrangerer de paneldebatten «Archiving the criminal and deviant?» på Kulturhuset i Oslo. «Temaet er den viktige rollen skeive arkiver spiller i dag», forteller Stian Amadeus Antonsen, som er politisk rådgiver i SAIH og nestleder i Wikimedia Norge (WMNO). «Er det mulig å ha skeive arkiver i land hvor homofili og kjønnsmangfold fortsatt er kriminalisert?», spør han.

  Bredt samarbeid i Skeivt kulturår

  I anledning Skeivt kulturår har WMNO samarbeidet med Skeivt arkiv, Nasjonalmuseet, Arkivverket og OsloMet om å øke innholdet om skeiv kulturhistorie på Wikipedia og de andre Wikimedia-prosjektene. Synliggjøring bidrar til normalisering og mer nyansert forståelse av hva skeive liv og skeiv historie er. Studenter fra arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag ved OsloMet har skrevet og redigert biografier om skeive på Wikipedia.

  Skeivt arkiv og WMNO samarbeider også om å publisere 150 utdrag fra video-intervjuer med skeive. Via mediearkivet Wikimedia Commons blir disse livsfortellingene fritt tilgjengelige og kan deles av andre.
  – Arbeidet i arkiv og andre ABM-institusjoner er viktig, både for formidlingen av den mer komplekse historiefortellingen, men også for å kunne dokumentere og ta vare på disse fortellingene, avslutter Marie Nicolaisen.

  Kategori: Innlegg forside, Internasjonalt, Mangfold på Wikipedia, Nyheter, Skeivt kulturår
  Stikkord: , ,