Gå til hovedinnhold

  Norske kulturminner vises for verden

  Fetsund lenser. Foto: Jarle Kvam. CC BY-SA 4.0.

  Det ble sendt inn 150 000 bilder, men industrianlegg i Norge tok 2. og 10. plass i verdens største fotokonkurranse Wiki Loves Monuments. De unike kulturminnene får oppmerksomhet fra hele verden. Vi sender en varm gratulasjon til de dyktige fotografene!

  Publikumsfavoritt tok 2. plass

  Under den norske kvaliken kunne publikum stemme i en uformell Facebook-konkurranse. Da fikk Jarle Kvams stemningsfulle bilde fra Fetsund Lenser i Viken fylke flest stemmer. Nå er det klart at bildet også har gjort stort inntrykk på den internasjonale juryen.

  Bildet ble tatt i slutten av oktober. «Det var sen ettermiddag i den blå timen, det var vindstille, og det lå et tåkeslør over landskapet», forteller fotografen.
  – Takket være tåken fikk jeg ikke med forstyrrende elementer på den andre siden av vannet, og jeg fikk isolert tømmerfløternes arbeidsbrakker som lå fortøyd ute i elva.

  I dag er tømmerfløtingen erstattet av museumsvirksomhet, og juryen bemerket roen og skjønnheten på det nedlagte anlegget.

  Jarle Kvam. Foto: Arne K. Mala.

  “The light and colours, so unique to the northern latitudes, give the photo an other-worldliness which adds to the atmosphere of time stood still.»

  Jarle Kvam er en prisbelønnet fotograf med allsidige interesser.
  – En gang i tiden kalte jeg meg naturfotograf, men nå er det bare «fotograf». Jeg reiser land og strand rundt og står opp før morgengry for å fange det beste lyset. Jeg fotograferer alt fra kulturminner eller storslåtte landskap til årets første løvetann, forteller Kvam.

  Premien er et gavekort på 1500 euro, men oppmerksomheten som nå rettes mot det fredede fløtingsanlegget har langt større verdi. Alle interesserte kan lese om Fetsund lenser på Wikipedia, og kvaliteter som vanskelig lar seg beskrive med ord, kan oppleves i Jarle Kvams vinnerbilde.

  Tyssedal kraftanlegg – tettstedets livsnerve

  Det var tre bilder fra Tyssedal, som ligger ved Sørfjorden i Hardanger, som skilte seg ut i konkurransen. Samtlige var tatt av den ivrige fotografen Jorulf Kyrkjeeide. Han bor i Odda, men arbeider i Tyssedal. Tiendeplassen gikk til hans nydelige morgenbilde av Tyssedal kraftverk, som i dag huser Kraftmuseet.

  Jorulf Kyrkjeeide.
  Foto: Selfie, 2023. CC BY-SA 4.0.

  -Jeg tar ofte bilder før arbeidsdagen starter, og fra kontoret ser jeg det majestetiske gamle kraftverket. Vi er nok arbeidsplassen med landets flotteste utsikt! Så jeg vil gjerne vise frem nærmiljøet mitt og de flotte kulturminnene vi har her. Kraftanlegget har formet Tyssedal som tettsted helt siden forrige århundreskifte.

  Les om Tyssedal kraftanlegg på Wikipedia, hvor også et annet av fotografens flotte bilder er tatt i bruk.

  Den internasjonale juryen uttalte:

  The building is incredible, its reflection on the water is just magnificent and the purple gives the photo a very particular aspect.

  Tyssedal kraftverk, tidlig morgen. Foto: Jorulf Kyrkjeeide. CC BY-SA 4.0.

  Plasseringen gir fotografen et gavekort på 300 euro, og Hardanger-tettstedet er satt på verdenskartet med sin rike industrihistorie.

  Formidling som når mange

  Bildene i fotokonkurransen når et stort internasjonalt publikum, også etter at konkurransen er avsluttet. «De er lastet opp til Wikimedia Commons, som er basen som forsyner de 330 språkversjonene av Wikipedia med bilder», forteller Marie Nicolaisen, styreleder i Wikimedia Norge.

  Marie Nicolaisen.
  Foto: Elisabeth Carrera, 2023.
  CC BY-SA 4.0.

  – De fysiske kulturminnene er en viktig del av den nære og fjerne historien vår. Gode illustrasjonsbilder som kan brukes i Wikipedia-artikler og annen formidling, levendegjør kunnskapen. I Wiki Loves Monuments går fotografer i hele verden sammen om et stort dugnadsløft.

  I årets konkurranse ble det sendt inn mange bilder av teknisk-industrielle kulturminner, og begge de norske vinnerbildene viser anlegg som har hatt avgjørende betydning for lokal og nasjonal næringsutvikling.

  – I dag er det flotte museer som forvalter disse viktige kulturminnene. Og har du ikke anledning til et besøk, er det viktig å kunne oppleve dem i digitale kilder med god bildedokumentasjon, sier Nicolaisen.

  Øvrige norske finalebilder

  Den norske juryen var satt sammen av wikipedianere og representanter fra Fortidsminneforeningen, Kulturvernforbundet og NAFs veibokredaksjon. De valgte ut ti bilder som gikk videre til den internasjonale finalen, og tre vurderingskriterier ble lagt til grunn:

  • Fototeknisk kvalitet
  • Originalitet
  • Nytte på Wikipedia, altså om bildet illustrerer kulturminnet (eller deler av det) på en god måte.

  De øvrige norske finalistene var også flotte bidrag til dokumentasjon og formidling av kulturminner:


  Noen av bildene i denne artikkelen er beskåret for å tilpasses publiseringsløsningen. Klikk deg videre herfra for å se bildene i originalt format.

  Wiki Loves Monuments er en årlig konkurranse som ble holdt første gang i 2010. Over tre millioner bilder av kulturminner har blitt lastet opp til Wikimedia Commons, til bruk for alle som ønsker å vise frem verdens kulturminner. Opp gjennom årene har det blitt sendt inn 12 200 konkurransebilder av norske kulturminner, som benyttes på Wikipedia, andre nettsteder og av nyhetsmedier.

  Kategori: Innlegg forside, Nyheter, Wiki Loves Monuments