Gå til hovedinnhold

  Årets wikipedianer 2023

  Hans Rosbach. Foto: Holger Motzkau, 2012. CC BY-SA 3.0.

  Ser du et kart på Wikipedia, er det stor sjanse for at Hans Rosbach har sørget for at det er brukervennlig og informativt. Årets wikipedianer er en hverdagshelt som gjør en stor innsats for kunnskapsdugnaden.

  Hans Rosbach, også kjent under brukernavnet Haros, har vært en viktig bidragsyter på bokmåls-Wikipedia siden 2004, og har dermed 20-årsjubileum som wikipedianer i år. Han har blant annet gjort en fremragende jobb med å bygge maler og moduler som henter data fra Wikidata til Wikipedia, og med å bygge opp støtte for automatiske kart i infobokser. Han jobber løpende med å utvikle nye og forbedre eksisterende løsninger.

  Kunnskapsrik miljøskaper

  Hans Rosbach var den første styrelederen i Wikimedia Norge da foreningen ble stiftet i 2007, og han er fortsatt svært aktiv i Wikipedia-miljøet i Oslo-området. Han deltar på fysiske samlinger og deler villig fra sin omfattende erfaring som IT-utvikler i yrkeslivet og wikipedianer på fritiden. Hans er en hyggelig og imøtekommende miljøskaper som stiller opp når nye eller erfarne bidragsytere trenger råd eller erfaringsutveksling.

  Dyktig fotograf

  Årets wikipedianer er kunnskapsrik og bereist, og han er en dyktig fotograf. Opp gjennom årene har han lastet opp 7500 bilder på Wikimedia Commons og flere av dem har blitt tildelt utmerkelser. Bildene hans er ikke bare god dokumentasjon, men også nydelige inntrykk fra inn- og utland. Kombinasjonen av analytisk dokumentasjonsarbeid og estetisk blikk illustreres med et bilde fra Kina som han ga følgende bildetekst: «Kinesisk fiskenot ved Kochi. Nettet er synlig på Google Earth og Google Maps på posisjonen 10°0′50″N 76°14′23″Ø

  Fiskenot i Kochi. Foto: Hans Rosbach, CC BY-SA 3.0.

  Årets wikipedianer er Wikimedia Norges øverste heder til frivillige på Wikipedia i Norge. Styret vil rette en stor takk til Hans for fremragende innsats i 20 år!

  Kategori: Årets wikipedianer, Innlegg forside, Nyheter