Gå til hovedinnhold

  Wikimania 2016

  Skrevet av Telaneo, Trym Erik Lunde Arnesen

  By Telaneo (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

  By Telaneo (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

  Fra 24. til 26. juni ble Wikimania 2016, den tolvte Wikimania-konferansen, avholdt i Esino Lario; en koselig liten fjellby to timer nord for Milano. I år var Wikimania noe virkelig annet sammenlignet med det det har vært før, siden alle de tidligere konferansene har vært i storbyer som Mexico By, Hong Kong, London og Berlin. Men denne gangen utgjorde de besøkende wikimedianerne over 70 % av befolkningen i byen.

  Byen hadde blitt betydelig ombygd for å imøtekomme mer enn tusen besøkende wikimedianere i alle aldre. Fiber hadde blitt lagt inn for å legge til rette for arbeidet for fri kunnskap. Mye av byen var dekket av trådløst nettverk av samme grunn. Strømnettet ble bygd om til moderne standarder for å håndtere overfloden av folk i de få dagene vi var der. Det samme skjedde med mange av bygningene i byen, som museet og skolen.

  Fra Norge kom det fem stykker. Blant oss var Hogne, administrator på nynorsk Wikipedia, og Telaneo, Wikipedia på bokmål og riksmål sin yngste administrator.

  Før konferansens skikkelige start, var det to dager med førkonferanse for de som hadde muligheten til å komme tidlig. I disse dagene var det blant annet diskusjoner som School of Rock(ing) EU Copyright, hvor det var prat om hvordan man lette på opphavsrett i Europa, slik at flere bilder og lignende kan falle i det fri, og kan dermed brukes på Wikipedia. Et av hovedtemaene der var panoramafrihet, og hvordan flere land i Europa enda sliter med dette. I tillegg arrangerte Chris Schilling fra Wikimedia Foundation Idealab Mixer og IdeaLab Workshop, hvor det var mulighet for å lufte ideene sine angående Wikimedia og alle prosjektene.

  Konferansen startet skikkelig 24. juni med en åpningsseremoni med Jimmy Wales, fyren som var med å starte det hele. Etter det var dagene fylt med konferanser, workshops og diskusjoner helt opp til avslutningen, blant annet Wikipedia and International Law presentert av Tobias Lutzi, som konkluderte med at Wikipedia og dets søsterprosjekter ikke er immun mot internasjonalt lov; Content Translation holdt av Amir E. Aharoni, hvor mange nye artikler ble lagt med Wikipedias innholdsoversettelesverktøy; og Images and NPOV: A Shaky Relationship presentert av Johan Jönsson, hvor vi fant ut av at bilder også kan ha et ikke-nøytralt ståsted, i tillegg til at noen ganger er det faktisk bedre å ikke ha et bilde i en artikkel.

  Konferansen ble avsluttet av Jimmy Wales, ordføreren i Esino Lario, ett orkester, ett gruppebilde av alle wikimedianerne og byfolket, og god mat og god prat før vi alle måtte dra hjem igjen.

  By Niccolò Caranti (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

  By Niccolò Caranti (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

  Kategori: Blogg, Innlegg forside, Internasjonalt, Nyheter, Ukategorisert
  Stikkord:

  Skriv en kommentar