Gå til hovedinnhold

MediaWiki-oversettelse til nordsamisk

En gilkor fra skoltesamisk område. Fra Norsk folkemuseums samlinger. Lisens: CC-by-SA 4.0.

Om du bruker Wikipedia på nordsamisk så har du kanskje allerede lagt merke til at flere av beskjedene i grensesnittet som tidligere var på norsk eller engelsk nå er på nordsamisk.

Vi har nå kommet omtrent halvveis i oversettelsesarbeidet, takket være hardtarbeidende og dyktige oversettere. Den mest aktive oversetteren er Kimberli Mäkäräinen, en lingvist med terminologi som spesialfelt, altså er spisskompetansen hennes nettopp å jobbe fram ord og termer som ennå ikke fins på det aktuelle språket, ved å ta hensyn til kultur, historie, språkhistorie. Dette er oversettelser som krever en bred kompetanse innen lingvistikk, og det er ingen ulempe at hun også er en dreven wikipedianer som bidrar på flere språkversjoner. 

Når man oversetter tekniske begreper til små språk må man ofte være kreativ for å finne gode oversettelser som er gjenkjennelige og forståelige for folk flest. Gjenbruk av «gamle» ord til nye ting er vanlig praksis i alle språk, og en av de begrepene Mäkäräinen er mest fornøyd med når det gjelder oversettelsen av MediaWiki er gilkor. En gilkor er et merke som brukes for å vise hvem som eier et dyr, og nå brukes det også i MediaWiki som oversettelse for tagg, altså for å merke redigeringer etter forskjellige kriterier.

En annen observasjon Mäkäräinen trekker frem er at terminologien som brukes i MediaWiki er forskjellig på norsk og finsk side – vanligvis er det størst forskjell innad i nordsamisk mellom østlige og vestlige dialekter, men her virker det som om det er riksgrensene og ikke dialektgrensene som er den største faktoren, trolig på grunn av påvirkning fra majoritetsspråkene når det gjelder tekniske begreper.

Vi er inne i det andre året av UNESCOs tiår for urfolksspråk, og arbeidet med oversettelsen av MediaWiki er en del av Wikimedia Norges bidrag til dette tiåret. Dette arbeidet er støttet av NUUG Foundation. Vi skal også oversette Wikipedia-appene til Android og iOS til nordsamisk, og dette arbeidet er støttet av Sametinget. Arbeidet er forventet ferdig til sommeren 2023.

Kategori: Innlegg forside, Nordsamisk Wikipedia, Nordsamisk Wikipedia, Nyheter, Samisk kunnskap