Gå til hovedinnhold

    Wiki-LAN i Tromsø

    Skrevet av Hilde Synnøve Blix, Ph.D., Dosent i hørelære og Prosjektleder for Kjønn og Skjønn i Kunstfagene (NFR/BALANSE)

    Lørdag 16. september 2017 fra 10.00–22.00 arrangerte Balanse-prosjektet ved Musikkonservatoriet i Tromsø et heldags skriveverksted i data-LAN-stil. Prosjektet Wiki-LAN var designet for å oppmuntre kvinner til å skrive og redigere i Wikipedia, og i tillegg skulle LANet inspirere både kvinner og menn til å produsere og redigere artikler om verdens fabelaktige kvinner. LANet var et heldags-event, og er en del av satsingen «Kjønn og skjønn i kunstfagene» ved Det kunstfaglige fakultetet ved UiT som blant annet har som strategi å framsnakke og synliggjøre kvinner som likestillingstiltak. I kunstfeltet er synlighet og anerkjennelse viktig for musikere, visuelle kunstnere, forfattere etc., og Wikipedia er i dag et oppslagsverk som har potensielt stor definisjonsmakt når det gjelder hvilke kunstnere man regner som ledende i feltet.

    Programmet inneholdt opplæring, skriveverksted, foredrag om kvinner på Wiki, mentorering, musikkinnslag, pop-up-events, ad-hoc-foredrag, sosiale aktiviteter og erfaringsutveksling.

    Dette var det planlagte programmet for dagen:
    10.00
    10.30: Velkommen & pålogging. Hilde Synnøve Blix
    10.30
    11.30: Rett på sak hvordan skrive og publisere på Wikipedia? Harald Groven
    11.30
    12.30: Skrive (og spørre)
    12.30
    13.15: Kvinneandel på Wikipedia. Sabine Rønsen (Wikimedia Norge)
    13.15
    14.00: Musikk (Geir Davidsen) & luftepause
    14.00
    14.30: Hvordan legger man inn bilder i Wikiartikler? (noen)
    14.30
    18.00: Skrive
    18.00
    19.00: Pizza, brus & musikk
    19.00
    22.00: Skrive og publisere
    22.00: Takk for i dag

    Vi avsluttet eventet klokka 19.00. I tillegg til programmerte events, fikk vi små ad-hoc-foredrag, kafédialoger og gruppearbeid. Euphonist Geir Davidsen underholdt med egne arrangementer. Eventet var en workshop-preget og kreativ kunnskapsutveksling – med stort rom for prøving og feiling.

    Det deltok til sammen 16 personer på LAN-et (9 kvinner og 7 menn). Vi hyrte inn tre garvede Wikipedianere som mentorer/hjelpelærere (Hilde Brox, Emil Bekkevold og Steinar Skauge) i tillegg til to foredragsholdere (Sabine Rønsen og Harald Groven) som innledet med innføring i Wikipediaskriving/-redigering og likestillingsproblematikk på Wikipedia. Disse gjorde en fabelaktig dugnadsinnsats og deltakerne fikk meget god innføring i både tekniske og ideologiske aspekter ved Wikipedia som oppslagsverk og kunnskapsformidler.

    Facebooksiden til arrangementet

     

    Kategori: Blogg, Innlegg forside, Mangfold på Wikipedia, Nyheter, Ukategorisert, Wikiverksted