Gå til hovedinnhold

  Wikpedia på tysk

  Skrevet av  Trygve Nodeland, som har mottatt et wikistipend fra Wikimedia Norge

  For den som er interessert i å ta pulsen på tysk samfunnsliv, er hovedsiden for Wikipedia på tysk et godt sted å sette pekefingeren. De største begivenheter i politikk, sport, kultur og samfunnsliv for øvrig, får som regel en overskrift ganske umiddelbart. Om det ikke er skrevet en hel artikkel om temaet, så finner lenken veien til et relevant avsnitt i en artikkel. Det skjer raske omskiftninger, så tre dager etter valget til ny forbundsdag, er dette oppslaget allerede borte. Sier jeg noe galt om jeg hevder utvalget er litt venstrevridd? Kanskje er det bare samfunnsengasjert, men det er det nå i alle fall.

  Artiklene om sentrale temaer, er som oftest velskrevne og innholdsrike. Når man først er ute etter informasjon om tyske forhold, er det mye informasjon å hente. For en som pirker i overflaten av tysk historie og samfunnsliv, er det også stedet å finne de beste kildene. Tyskerne er for eksempel meget opptatt av å skrive biografier. Samlinger som Allgemeine Deutsche Biographie og Deutsche Biographie, frembyr meget innholdsrike artikler, og det finnes flere. En særegen kilde for informasjon er også Bundeszentrale für politische Bildung (Den nasjonale sentral for politisk læring), som også har delstatsavdelinger.  «bpb» ble opprettet i 1952, og har nok i sin levetid bidratt til å utdanne og prege tyskernes demokratiske og politiske innstilling, slik den er i dag. Hjemmesiden bpb.de, er et osean av verdifulle artikler. Deutsches Historisches Museum og deres LeMO, er en tredje kilde jeg vil nevne. Etter å ha stilt museet et par spørsmål om årstall, fikk jeg vennlige svar tilbake, også etter at opplysningene var rettet. Nå har jeg fått meg en pennevenn i Berlin, som gir meg mye informasjon tilbake.

  Artiklene på Wikipedia på tysk skiller seg litt fra de norske. Her finnes faktisk ofte ikke så mange referanser. Lange avsnitt kan avsluttes med én referanse. Det kan selvsagt skyldes at skribentene og leserne finner mye av det som står unødvendig å dokumentere. Heller ikke vi trenger å ha noen referanse for å skrive at Camilla Collet var søster av Henrik Wergeland. Men avsnittene er likevel store, og derfor av og til litt tungleste. Det finnes ofte heller ikke så mange bilder, selv om det kan tenkes aktuelle illustrasjoner av artiklene. Og infobokser mangler praktisk talt helt. Skal man for eksempel lett finne noe om et nytt verdensarvobjekt, bør man gå til Wikipedia på engelsk. Det er litt som avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung hadde det for et par tiår siden; den ville ikke ha hjemmeside, for avis var det samme som papiravis! Illustrasjoner kunne det være, men da skulle det være tegninger.  Listene er imidlertid gode. Det finnes lange lister over kulturobjekter i den minste by.

  Noen progressive sider finnes det også. De har for eksempel begynt med å gjøre opptak av politikere som de legger ut på Commons. Politikeren gir en kort, og relativt nøktern presentasjon av seg selv. Det er levende og engasjerende. Kanskje en god idé for oss?

  Språket er selvsagt et hinder, ettersom tysk ikke lenger er noe alle nordmenn har som andrespråk. Men litt burde man kunne, og noen burde kunne mer. I en bok jeg har om europeiske politiske systemer, inneholder artikkelen om Tyskland ikke en eneste henvisning til tyske kilder. Litteraturtipsene er kun til engelske artikler.  Vel, for de av oss som husker litt av skoletysken, er det bare å arbeide videre! Jeg takker for et inspirerende bokstipend på 1500 kroner. Foreløpig har jeg brukt bare 200 av dem, på en biografi over Konrad Adenauer, kjøpt på et slags bruktmarked. Men det har nå ført til to anbefalte og en god artikkel, enn så lenge.

  Tschüs und bis bald! Ha det, vi ses!

  Les mer om wikistipend her

   

  Kategori: Blogg, Innlegg forside, Nyheter, wikistipend