Gå til hovedinnhold

  På kurs for å lære å lære bort VisualEditor

  Kjersti Lie veileder deltaker på kurs i Wikipedia-redigering

  Skrevet av wikipedianer Kjersti Lie

  I desember 2017 søkte jeg Wikimedia Norge om stipend for å overvære et av Jorid Martinsen (WMNO)s kurs i VisualEditor-redigering (VE). Hvorfor jeg ville dette, har jeg forklart nedenfor.

  Da jeg gjorde min første redigering som registrert wikipedianer, for 8 år, 5 måneder og 24 dager siden, fantes ikke VE. Det var kildekode som gjaldt. Jeg har demonstrert og kurset i kildekoderedigering gjennom årene, uten at det har ført til overveldende mange nye wikipedianere, så vidt jeg vet.

  Våren 2015 holdt jeg et kurs i VE-redigering for Nettskolen på NTNU i Trondheim, sammen med den drevne wikipedianeren Erik Fløan. Han mente at hvis kurs skulle føre til nye bidragsytere, måtte vi holde oss til VE, så vi gjorde det, til tross for at jeg var en novise i VE-verden. (Jeg har ikke sjekket om VE-kurset førte til flere bidragsytere enn kildekodekursene gjorde. Dashboard-muligheten til å se på bidragsstatistikk fantes ikke ennå).

  Høsten 2017 bestemte jeg meg for å lære å bruke VE selv. Jeg så at bruker:Trygve Nodeland på Torget hevdet at «Moderne mennesker bruker VE», så jeg utpekte ham til min VE-mentor, stakkar. Jeg oppdaget ganske fort at VE hadde en del mulighetersom var både nyttige og artige, og brukte det mer og mer gjennom høsten.

  Da jeg ble bedt om å holde ett Wikipedia-kurs for begynnere og ett for viderekomne i NTNUs kommunikasjonsnettverk i løpet av våren 2018, bestemte jeg meg for å lære mer om å kurse i VE-bruk, og søkte om stipend for å dra til hovedstaden og oppleve Jorid som VE-kursholder for masterstudenter på Universitetet i Oslo.

  Det var nyttig og interessant. Som kursholder har jeg ofte lyst til å vise de stakkars deltagerne alt det strålende man kan gjøre i Wikipedia. Takk til Jorid, som minnet meg på hvor viktig begrensningens kunst er. I vår klarte jeg å ikke vise/demonstrere Wikidata på begynnerkurset! Wikimedia Commons ble ikke vist og prøvd før i viderekomne-kurset! «Trickset» med å ha en eksempel-artikkel klar i GoogleDocs, lime den inn i Wikipedia og vise hvordan man setter inn internlenker, overskrifter, kilder … før deltagerne prøvde det samme med artikler de hadde kladdet litt på i Word eller GoogleDocs hjemme, var veldig bra! Dashboard-muligheten var også interessant å lære om.

  Takk til Wikimedia Norge for stipend, som førte til mer kunnskap for meg, flere kurs for andre, – kanskje også til noen nye bidragsytere, hvem vet. De neste som blir utsatt for VE-kurs med meg som kursholder, er NTNU-ere i Gjøvik!

   

  Kategori: Blogg, Innlegg forside, Nyheter, wikistipend