Gå til hovedinnhold

  Wiki Loves Living Heritage

  Å spikke seljefløyte er levende kulturarv. Foto: E.Carrera, 2023. CC BY-SA 4.0.

  Hva er levende kulturarv i Norge og Sápmi? Kulturdirektoratet og Wikimedia Norge inviterer til kunnskapsdugnad, som del av den globale kampanjen Wiki Loves Living Heritage. Lær om levende kulturarv, og del kunnskapene dine med verden!

  Levende kulturarv er tradisjonell kunnskap som blir overlevert mellom folk. Kunnskapen blir praktisert i dag og blir videreført gjennom kreative uttrykksformer.

  • Tradisjonshåndverk
  • Utøvende kunst
  • Kunnskap om naturen og universet
  • Sosiale skikker, ritualer og festiviteter
  • Muntlige tradisjoner og uttrykk
  • Mattradisjoner
  Rotur med en oselver ved Osøyro. Utsnitt av Kjell Magnus Øklands foto: «Virket som båten på bildet er laget av, ble felt av faren til mannen i båten. Derfor er båten veldig kjær for familien.» Hentet fra Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

  Tradisjoner og tradisjonell kunnskap er en del av livet. Vi praktiserer kulturarven vår ved overgangsriter og høytider, uansett om vi feirer med folkedans eller korpsmusikk. I hverdagen kan vi støte på kulturarven i barneleker, rim og regler eller i mattradisjoner. Tradisjonshåndverk kan kreve store ferdigheter, som smedkunst og koftesøm, men å spikke ei enkel seljefløyte er også del av den levende kulturarven vår.

  Varig kunnskap

  Hva står det om levende kulturarv på Wikipedia, og hvordan formidles kunnskapen i bilder? Du kan bidra til bedre dokumentasjon, som er fritt tilgjengelig for alle.

  • Del bilder som kan brukes på Wikipedia og alle andre steder

  En gruppe frivillige dugnadsarbeidere har vært i gang siden mai 2023, her ser du hva de har fått til så langt:

  Øyeblikksbilder

  Hvordan viser vi frem levende kulturarv i den kjappe digitale hverdagen vår? Del et øyeblikksbilde på Instagram med emneknagg på ditt eget språk.

  #LEVENDEKULTURARV

  #LEVANDEKULTURARV

  #EALLIKULTURÁRBI

  Instagram-poster i løpet av kampanjen:

  UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven
  Konvensjonen er en mellomstatlig avtale fra 2003, som Norge sluttet seg til i 2007. Formålet er økt bevissthet om og respekt for den levende kulturarven. Avtalen skal også støtte arbeidet som medlemslandene gjør for å videreføre kunnskap og tradisjoner til kommende generasjoner. I Norge er det Kulturdirektoratet som har ansvaret for å implementere konvensjonen.

  I 2023 samarbeider altså Kulturdirektoratet og Wikimedia Norge om å bidra til den internasjonale kampanjen Wiki Loves Living Heritage. Der feirer vi UNESCO-konvensjonens 20-årsjubileum ved å synliggjøre den rike kulturarven i Norge og Sápmi. Du kan bidra i bildebasen Wikimedia Commons, på Wikipedia og på Instagram!

  Les mer:

  UNESCOs nettside om levende kulturarv

  Kulturrådets kunnskapsbank om levende kulturarv i Norge

  Den internasjonale kampanjen Wiki Loves Living Heritage

  Kategori: Innlegg forside, Nyheter, Wiki Loves Living Heritage