Gå til hovedinnhold

  Flere kvinner gjør Wikipedia bedre

  Liv Rønneberg. Foto: Elisabeth Carrera, 2022. CC BY-SA 4.0.

  Journalist Liv Rønneberg var en av deltakerne på det første skrivekurset for kvinner. Hun mener at arbeidet for å styrke kvinneandelen gjør Wikipedia til et mer utfyllende leksikon.

  Tekst: Anne B. Sande

  Kvinners blikk på verden

  I løpet av høsten arrangerer Wikimedia Norge tre skrivekurs i Oslo for kvinner som er interessert i å skrive og redigere på Wikipedia. Kursene er del av prosjektet Styrket kvinneandel på Wikipedia, der et viktig mål er å rekruttere flere kvinner som skribenter til det globale nettleksikonet.

  – Jeg tror det er veldig viktig, for kvinner ser kanskje verden på litt annen måte enn menn. Med et annet skråblikk. Det er også temaer vi er mer opptatt av enn menn, sier Liv Rønneberg, som deltok på det første skrivekurset sammen med 12 andre kvinner.

  Det var godt oppmøte da vi arrangerte vårt første skrivekurs for kvinner. Foto: Anne Sande, 2023. CC BY-SA 4.0.

  Bruker egne erfaringer og kunnskaper

  Liv Rønneberg har 20 års erfaring som journalist i NRK radio, der hun jobbet med features og kulturstoff, blant annet til Nitimen, Nattradioen og egne programmer.

  Rønneberg har brukt Wikipedia mye som kilde, forteller hun. Etter hvert har hun også blitt bidragsyter. Hun har ikke skrevet egne artikler ennå, men har erfaring med redigering på Wikipedia. Som journalist faller det henne naturlig å ta tak i ord og setninger.

  – Jeg har nok ganske bra språkfølelse. Hittil har jeg rettet opp feil og justert på eksisterende artikler, ut fra mine kunnskaper. Å få det språklige riktig kan være en stor oppgave.

  Rønneberg mener det spesielt er mye å ta tak i hvis tekster er automatisk oversatt til norsk fra et annet språk.

  Globalt kvinneunderskudd

  På verdensbasis er det under 20 % kvinner som skriver og redigerer på Wikipedia. Hvorfor det er så stor kjønnsmessig ubalanse, er ikke lett å finne sikre svar på, men kvinners syn på egen innsikt kan være en av dem. 

  – Vi tror vel ikke vi har nok kunnskap, mener Liv Rønneberg.

  Selv ser hun at hun ofte kan supplere med mer eksakte opplysninger til Wikipedia-artikler hun kommer over. Rønneberg har blant annet reist mye. Hun har drevet et jordbruksprosjekt i Ghana, og hun har levert reportasjer fra London.

  – Det er mange ting, både når det gjelder språk og temaer, som menn og kvinner ser forskjellig, tror Rønneberg. Hun mener derfor det er viktig å få økt oppmerksomhet rundt kunnskapsdeling blant kvinner.

  – Dersom kvinner i større grad bidrar på Wikipedia, vil det bli et mer utfyllende nettleksikon.

  Neste skrivekurs

  Har du lyst til å være med? Neste skrivekurs for kvinner går av stabelen torsdag 5. oktober. Les mer og meld deg på! Kurset er gratis.


  Skrivekurs for kvinner arrangeres av Wikimedia Norge og Folkeakademiet, med støtte fra Fritt Ord.

  Kategori: Innlegg forside, Kjønnsubalanse, Mangfold på Wikipedia, Nyheter