Gå til hovedinnhold

  Verdifulle kunnskapsrøktere

  Frivillighetsrådgiver Jon Harald Søby jobber tett sammen med administratorene på Wikipedia. Foto: Aleksandar N. Zecevic, 2021. CC BY-SA 4.0.

  Administratorer og faddere hjelper oss andre når vi samler og deler kunnskap, enten vi bidrar på Wikipedia, i bildebasen Commons eller i de andre Wikimedia-prosjektene. Til sammen er det oppimot 70 frivillige som gjør viktig arbeid på bokmål, nynorsk og nordsamisk. Men hvem er de egentlig?

  Første fysiske treff

  Helgen 28.–29. oktober var 11 administratorer og faddere samlet hos Wikimedia Norge i Oslo. Dette var tidenes første fysiske samling for denne gruppen ildsjeler. Flere har samarbeidet tett i årevis, men uten å ha møtt hverandre ansikt til ansikt. Noen kjenner hverandre kun ved brukernavn, og blant helgens deltagere var det eksotiske nick som EdoAug, Premeditated og Haros.

  – Wikimedia-prosjektene er helt avhengige av den frivillige innsatsen som legges ned av ildsjeler hver eneste dag, året rundt. Fysiske treff som dette gir faglig påfyll til det daglige arbeidet, og er også en mulighet til å møte likesinnede, sier frivillighetsrådgiver Jon Harald Søby.

  Treffet startet lørdag ettermiddag, og forsamlingen jobbet med hvordan Universal Code of Conduct bør oversettes og etterleves i norske og samiske Wikimedia-prosjekter. Hvordan røkte kunnskap samtidig som man samhandler på en god måte? Asaf Bartov fra Wikimedia Foundation deltok digitalt og holdt en nyttig økt om konflikthåndtering.

  Ja til kildebelagt og objektiv info

  På søndagen lå det faglige fokuset på kildebruk, opphavsrett og desinformasjon. Arbeidet som gjøres av administratorer og faddere, er avgjørende for å sikre god praksis, særlig på Wikipedia. Vi fikk besøk av forskere fra Fakespeak, et prosjekt med informatikere og språkvitere fra flere land, som jobber med å kartlegge språklige kjennetegn ved falske nyheter. Det ble spennende erfaringsutveksling rundt hvordan man kan avsløre feilaktig informasjon, enten den er bevisst villedende eller ikke.

  Bak brukernavnene TommyG, Telaneo og Kjetil_r har vi tre erfarne wikipedianere. Foto: Anne Sande, 2023. CC BY-SA 4.0.

  God møteplass

  Tilbakemeldingene tyder på at deltagerne hadde nytte av å møtes. Treffet ga faglig påfyll, men like viktig var muligheten til å dele tanker om hvordan arbeidet på wiki-prosjektene kan forbedres. Og nå vet vi litt mer om den sterke kompetansen og innsatsviljen bak brukernavn vi ofte støter på. Vi gleder oss allerede til neste treff!

  Kategori: Innlegg forside, Nyheter, wikitreff