#5kvinner: Brenner for samfunnsoppdrag

Bibliotekdirektør Merete Lie. Foto: Agnete Brun.
Bibliotekdirektør Merete Lie vil at alle skal ha tilgang til kunnskap, men hvilke kvinners liv og virke er glemt på Wikipedia?
Merete Lie leder Deichman, som er landets største folkebibliotek med 24 avdelinger i Oslo. I mars spør vi fem kvinner fra ulike sektorer om å liste opp fem kvinner som det bør skrives Wikipedia-artikkel om.
Hva brenner du for?
– Jeg har alltid likt å lese og vil at alle skal ha lik tilgang til en bred mengde info, kunnskap og bøker. Det driver meg i jobben, for vi ivaretar en av de siste store fysiske allmenningene. På Deichman har vi et bredt tilbud som veldig mange benytter seg av.
Er det kjønnsbalanse innen feltet ditt?
– Det er flere kvinner enn menn som jobber i bibliotek, og det ser vi også i lederstillingene våre. Men bibliotekene brukes av alle! Brukerne er et tverrsnitt av befolkningen, så her har vi alle aldre, etnisiteter og kjønn. Lokalbibliotekene speiler den lokale demografien. Hvis vi ser på hvem som låner med seg bøker og annet hjem, så er storlåneren en voksen kvinne, gjerne i 40-årene. Hun låner på vegne av hele familien – barna, mannen og seg selv.
Hvorfor er kvinner fortsatt mindre synlige enn menn på en del områder?
– Da jeg studerte statsvitenskap, diskuterte vi påstanden om at «der kvinner går inn, går makten ut». Altså at når kvinner tar over ledelsen i mannsdominerte yrker, blir posisjonen mindre viktig. Her i Norge tror jeg at Gro Harlem Brundtland har hatt uvurderlig betydning som foregangskvinne, for i norsk politikk er det solid kvinneandel. Men i næringslivet, for eksempel, kan nok kvinner møte glasstak og vansker med å hevde seg i konkurransen. Det kan ha med adferdsmønstre og nettverk å gjøre, men også at kjønnene prioriterer annerledes. Historisk sett har kvinner hatt lav synlighet. Else Deichman, født Rosenmeyer, var kone av biskopen i Christiania og bibliotekstifteren Carl Deichmans mor. Men hva var hennes historie?
Hvilke fem kvinner bør det skrives Wikipedia-artikkel om?

- Astrid Wallster Holdbakk (1929–2024) var tekstilkunstner, maler og grafiker.
- Eli Anne Tiller (1940-2013) ble billedkunstner da kvinnefrigjøringen på 1970-tallet åpnet nye muligheter.
- Karen Odland (1777–1860) var lekpredikant og leder blant haugianerne.
- Margaretha Clausdatter Møller (d. 1703) var bokhandler, bokbinder og forlegger i Christiania.
- Severine Arentstine Møglestue Steenersen (1783–1867) var skipsreder og gårdbruker i Lillesand.
List opp kvinner som DU mener det bør skrives om, eller delta i Kvinner i rødt-konkurransen på Wikipedia.
Les om kjønnsubalanse på Wikipedia
Kategori: Innlegg forside, Kjønnsubalanse, Kvinner i rødt, Nyheter, Styrket kvinneandel på Wikipedia