Gå til hovedinnhold

Kulturarv 2023: fotokonkurranse

Tjærebrenning i miniatyr-mile. Foto: Andreas Vartdal, CC BY-SA 3.0. Kaupanger stavkirke. Foto: Bjørn Erik Pedersen, CC BY-SA 4.0.

Wikimedia Norge, Kulturvernforbundet og Kulturdirektoratet inviterer til dugnad for kulturarven vår. Last opp bilder fra Norge og Sápmi i løpet av september, og så kan bildene brukes på Wikipedia og i andre sammenhenger. Vinn premier, heder og ære!

Delta i konkurransen

Fotografiene du sender inn, kan være tatt når som helst, men må lastes opp til Wikimedia Commons i løpet av september 2023. Du må registrere deg som bruker for å kunne laste opp bilder. Du må ha tatt bildene selv, og de må deles med en lisens som tillater gjenbruk. Dette får du informasjon om under opplasting.

Du kan delta med motiver fra Norge og Sápmi i to konkurranseklasser, og du kan sende inn så mange bilder du vil.

1. Levende kulturarv

Levende kulturarv er tradisjonell kunnskap som blir overlevert mellom folk. Kunnskapen blir praktisert i dag og blir videreført gjennom kreative uttrykksformer.

 

 • Tradisjonshåndverk
 • Utøvende kunst
 • Kunnskap om naturen og universet
 • Sosiale skikker, ritualer og festiviteter
 • Muntlige tradisjoner og uttrykk
 • Mattradisjoner

2. Fysiske kulturminner

Klassen er begrenset til registrerte kulturminner og kulturmiljøer som har fått kulturminne-ID. Finn motiver i nærheten av deg ved å bruke kartet på Kulturminnesøk eller listene på bokmåls-Wikipedia. Merk deg kulturminne-ID-en, som du trenger når du laster opp bilder til konkurransen.

 

 • Bygninger
 • Anlegg og infrastruktur
 • Fremkomstmidler
 • Arkeologiske minner
 • Tradisjonslokaliteter
 • Kulturmiljøer
 • Annet

Inntil ti bilder fra klasse 2 vil gå videre til den internasjonale finalen i Wiki Loves Monuments.

I tillegg til å kåre ti vinnerbilder i hver klasse, hvorav tre i hver klasse vil motta premie, blir det en spesialpremie til et motiv som passer inn i begge klasser: Levende kulturarv knyttet til et fysisk kulturminne eller -miljø. Det vil også bli kåret en publikumsfavoritt på Facebook. Vinnerbildene vil bli kunngjort onsdag 15. november.

Hva er et godt bilde?

I denne fotokonkurransen vil juryen benytte tre vurderingskriterier:

 • Fototeknisk kvalitet
 • Originalitet
 • Nytte på Wikipedia og i andre kanaler for kunnskapsformidling, altså om bildet illustrerer kulturarven på en god måte.

Slår gode krefter sammen

Kulturarv 2023 er et samarbeidsprosjekt. Wikimedia Norge er arrangør for den norske delen av den internasjonale fotokonkurransen Wiki Loves Monuments, hvor målet er å dokumentere fysiske kulturminner. I 2023 samarbeider vi med Kulturdirektoratet om kampanjen Wiki Loves Living Heritage, hvor vi vil skape bevissthet om bevaring og dokumentasjon av levende kulturarv. I fotokonkurransen Kulturarv 2023 bidrar også Kulturvernforbundet, som er arrangør for Kulturminnedagene – landet største historie- og kulturarvsfestival. Fra 2. til 10. september er det 300 arrangementer spredt utover landet, hvor du kan få gode opplevelser og finne flotte motiver til konkurransen.

Vi går sammen for å styrke bildedokumentasjonen av kulturarv i Norge og Sápmi, og vi håper på et bredt spenn av motiver.

Fjorårets vinnere

Da Wikimedia Norge arrangerte fotokonkurranse i 2022, havnet to norske bilder blant topp ti i den internasjonale finalen. Deltagere fra 39 land sendte inn til sammen 153 000 bilder til verdens største fotokonkurranse Wiki Loves Monuments. Norge tok andre og tiende plass med stemningsfulle bilder av fredede industrianlegg.

 

Nå kan du også dele bildene dine i en spennende konkurranse med fine premier. Bli med på kunnskapsdugnaden!

 


Kategori: Foto, Innlegg forside, Nyheter, Wiki Loves Living Heritage, Wiki Loves Monuments